„Timișoara pierde azi una din vocile ei cele mai lucide și mai oneste. Dumnezeu să te odihnească în pace, Daniel Vighi!”, a anunțat Vasile Popovici, unul dintre prietenii săi apropiați.
În vârstă de 66 de ani, împliniți în octombrie, prozatorul și eseistul Daniel Vighi a devenit joi, după o ceremonie emoționantă, desfășurată la Universitatea de Vest din Timișoara, acolo unde era profesor în cadrul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, cetățean de onoare al Timișoarei. Titlul i-a fost înmânat soției sale, Lia. De ani buni, celebrul scriitor se lupta cu o boală incurabilă.
„În facultate și în literatură, Daniel Vighi mi-a fost profesor și părinte, pe cât de empatic, pe atât de exigent. Mai mult, s-a dovedit mereu un prieten de nădejde, un companion ca nimeni altul la proteste în stradă, lansări de carte, seri de jazz la Gărâna sau chefuri de Revelion – când găteam gulaș la ceaunul Ariergarda în curtea lui, sub umbrelă, pentru că ploua în draci.
Sunt fericit că i-am putut fi alături și e bine că și Timișoara s-a simțit în sfârșit să-l numere între cetățenii de onoare. E o onoare pentru ea, zic. Și putea s-o facă mai din timp. Drum lin, dragă Daniel, și sper să ne revedem cândva! Oricum, vei rămâne mereu aproape de noi”, a notat și scriitorul Alexandru Potcoavă.
Scriitorul Daniel Vighi a murit după ce a devenit cetățean de onoare al Timișoarei
„Revoluționar fără diplomă și privilegii, ca destui alți membri fondatori ai Societății Timișoara, opțiune deliberată rezultând din convingerea morală că protestele din decembrie ‘89 trebuie să rămână o chestiune de conștiință ce nu se cuvine a fi transformată într-o sursă de avantaje materiale, protestatar aflat în primele rânduri și încă din primele momente ale revoluției, din seara de 16 decembrie, Daniel Vighi a înțeles să militeze timp de câteva decenii pentru valorile democratice, liberale în sens larg și europene, precum și pentru o educație civică în spiritul Timișoarei și al Revoluției sale anticomuniste.
A fondat Societatea Timișoara în ianuarie 1990, s-a aflat mereu în conducerea ei și a fost cel care a inspirat, între altele, punctul 4 al Proclamației, document colectiv inițiat de către unul din camarazii societății și conceput în forma lui definitivă după lungi dezbateri interne, modificări și dezvoltări în cadrul Societății Timișoara, al Consiliului Local Timișoara și al Consiliului Județean Timiș (…)
A fondat Alianța Civică, Partidul Alianței Civice și Ariergarda, aceasta din urmă fiind o organizaţie ce promovează de peste 15 ani literatura, arta plastică, muzica și patrimoniul cultural timișorene și regionale (…) Daniel Vighi n-a fost și nu este un profesor tipic.
Mai întâi profesor de școală generală în cartierul Fratelia, din 1980 până la căderea comunismului, apoi profesor universitar, când porțile UVT s-au deschis după 1990 pentru cei care, timp de un deceniu, un deceniu și jumătate, au fost desconsiderați de regim. Rareori titlul acesta prestigios a fost mai temeinic meritat ca acum”, a fost scris în textul de Laudatio care a însoțit decernarea titlului de cetățean de onoare.
Sursa foto: Adrian Pîclișan
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook