Având în vedere situația geo-politică din apropiere dar și din lume, MApN caută să atragă viitori soldați, oferindu-le sume mari de bani. Un tânăr care se înrolează de bună voie va avea o indemnizație peste media națională a unui salariu. Tinerii români cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani pot să se înroleze în armată pentru serviciu militar voluntar plătit.
Potrivit proiectului de lege pentru serviciu militar voluntar, bărbaţii şi femeile cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ și care nu sunt în rezervă, vor putea, pe bază de voluntariat, să intre în programul de pregătire militară de bază. Acest program are o durată de până la patru luni. Statutul celor care se înscriu va fi de militar voluntar în termen.
Pe durata stagiului, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană (uniformă / haine și trei mese pe zi), asistență medicală și medicamente, precum și de o indemnizație lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat. Totodată, pe durata programului, ei se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare.
Viitorii soldați, atrași cu salarii mari
La finalizarea programului de pregătire, militarii voluntari vor primi o indemnizaţie reprezentând trei câştiguri salariale medii brute, urmând ca centrele militare să îi ia în evidenţă şi să îi introducă în rezerva operaţională. Mai precis, la finalul stagiului de pregătire, militarul voluntar va încasa suma de 14.295 de lei net.
Amintim că proiectul serviciului militar voluntar a intrat în atenţia publică, după ce generalul Gheorghiţă Vlad, şeful Statului Major al Apărării, a declarat într-un interviu pentru Europa Liberă că Armata Română intenţionează să introducă un serviciu militar în termen, voluntar. El a anunțat că prin acest stagiu tinerii vor fi pregătiți „după principiile de bază de ducere a războiului”.
Se pare că proiectul legislativ a fost lansat de mai bine de doi ani, timp în care a fost trimis de la un minister la altul pentru avizare.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook