Simona Ionescu / Redactor Șef

Vin ploi majore în următoarele 48 de ore. ANM anunță ce zone vor fi afectate

Vin ploi majore în următoarele 48 de ore. ANM anunță ce zone vor fi afectate
ANM a lansat un avertisment pentru următoarele 48 de ore. Mai multe zone din țară vor fi afectate de ploi majore, în timp ce altele se vor lupta cu canicula.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM), a lansat un avertisment pentru următoarele 48 de ore, în ceea ce privește prognoza meteo. Astfel, începând de sâmbătă, de la ora 13.00, și până duminică, la ora 10.00, va fi valabil un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Totodată, de la ora 15.00 și până pe 21 iulie, la ora 03.00, va fi în vigoare și un cod portocaliu de instabilitate atmosferică accentuată, însoțit de precipitații semnificative. Astfel, unele zone din țară vor fi afectate de ploi, precum și de furtuni. 

Furtuni în mai multe zone din țară 

Zonele Banat, sudul Crișanei, Oltenia, Transilvania și local Maramureșul și Muntenia, vor fi afectate de cod galben de furtuni și instabilitate atmosferică. Acest fenomen se va caracteriza prin ploi torențiale, intensificări ale vântului și, în anumite zone, vijelii cu rafale de 50-70 km/h, grindină și descărcări electrice.

Conform prognozei meteo ANM, cantitățile de apă vor atinge 20-25 l/mp într-un interval scurt de timp sau cumulat, iar izolat vor depăși 40 l/mp.

Mai multe zone din țară vor fi afectate de ploi și furtuni, conform ANM

În ceea ce privește sudul Banatului, nord-vestul Olteniei și sud-vestul Transilvaniei, aici este în vigoare un cod portocaliu de averse torențiale, intensificări ale vântului și, pe arii restrânse, vijelii (rafale de 70-90 km/h), grindină și descărcări electrice. Cantitățile de apă vor ajunge la 25-40 l/mp în intervale scurte de timp (1-3 ore) sau prin acumulare, și izolat pot depăși 50-70 l/mp.

Alertă de caniculă în Dolj, Olt și Teleorman

În Dolj, Olt și Teleorman, ANM a lansat un cod portocaliu de caniculă, aceste județe nefiind printre norocoasele care au parte de ploi. Temperaturile vor atinge în aceste zone 37-38 de grade 

Codul galben de caniculă este valabil în Oltenia, Muntenia și Dobrogea continentală, unde valul de căldură va persista și disconfortul termic va fi ridicat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși ușor pragul critic de 80 de unități.

Un cod portocaliu de caniculă a fost lansat de ANM pentru județele Dolj, Olt și Teleorman

Temperaturile maxime vor ajunge la 34-37 de grade, iar temperaturile minime nu vor scădea sub 20 de grade, caracterizând astfel o noapte tropicală.

Ultima zi de weekend, marcată de cod galben 

Duminică, 21 iulie, în centrul și estul Munteniei, precum și în Dobrogea continentală, valul de căldură va continua. Disconfortul termic va fi accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor varia între 34 și 36 de grade. Temperaturile minime nu vor scădea sub 20 de grade, a mai transmis ANM.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre