Simona Ionescu / Redactor Șef

Canicula arde Europa toată săptămâna. Fotografie cutremurătoare transmisă de meteorologi

Canicula arde Europa toată săptămâna. Fotografie cutremurătoare transmisă de meteorologi
Doar trei județe din România nu sunt sub Cod Roșu de caniculă, în cazul lor „răcoarea” însemnând Cod Portocaliu. În timp ce ANM a prelungit anunțul privind perioada în care localitățile din țara noastră clocotesc, Europa se pregătește să îndure temperaturi extreme cel puțin până la finele săptămânii.

Canicula a ars și va arde bună parte din Europa toată săptămâna. Fotografia transmisă de meteorologi, care simulează incidența temperaturilor extreme, arată șocant. Pare un balaur de foc.

În zone extinse, Codul Roșu de caniculă este de-a dreptul negru în reprezentarea grafică, fiind vorba de temperaturi care depășesc cu peste 14 grade  valorile maxime cunoscute în această perioadă în ultimele trei decenii.

Canicula arde Europa toată săptămâna

Un val puternic și prelungit de căldură afectează Europa de Est și Balcanii, cu temperaturi care ating și depășesc 40 – 42°C. Se așteaptă ca temperatura maximă în următoarele 7 zile să depășească și 42 – 44°C (cu 10 – 12°C peste media perioadei 1991 – 2020) în multe zone din Balcani, inclusiv în Grecia, unde mulți români au plecat sau plănuiesc să plece în vacanță.

Temperaturile caniculare extreme vor persista în Balcani cel puțin până la finele săptpmânii (Climatebook)

Sute de recorduri lunare și absolute de caniculă sunt prognozate să fie înregistrate în următoarele zile în aceste regiuni.

În afară de temperaturile maxime foarte ridicate din timpul zilei, meteorologii dau asigurări că temperaturile ridicate vor persista și în timpul nopții, unde în multe zone, în special în marile centre urbane, nu se așteaptă ca temperatura să scadă sub 28 – 30°C, crescând astfel disconfortul termic, în special pentru grupurile vulnerabile din populație.

România nu scapă de caniculă nici în luna august

Conform ANM, după această săptămână de foc, România nu va scăpa de fapt de caniculă. În următoarele două săptămâni, în continuare temperaturile vor fi peste mediile obișnuite ale perioadei, în toate regiunile țării, cu un impact mai puternic în cele sudice. De asemenea, temperaturile peste mediile normale vor continua și în prima jumătate a lunii august.

Aproape toată România se află sub Cod Roșu de caniculă în următoarele două zile (ISU)

Săptămâna viitoare, regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval. Ploile își vor face apariția în limite aproape normale (cu un ușor volum deficitar), și în perioada următoare, până la începutul lunii august.

Sursa foto: Climatebook.gr

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre