Simona Ionescu / Redactor Șef

Vladimir Putin începe să tragă consecințele. Nici un artist rus nu va lua parte la Eurovision 2022. Au apărut și alte interdicții

Vladimir Putin începe să tragă consecințele. Nici un artist rus nu va lua parte la Eurovision 2022. Au apărut și alte interdicții
Decizia lui Vladimir Putin de a începe războiul în Ucraina îl va costa scump pe președintele Rusiei.

Artiștii ruși au început să aibă probleme. Prima decizie a fost luată în legătură cu Eurovision 2022, unul dintre cele mai importante concursuri din lume.

Vladimir Putin începe să tragă consecințele. Nici un artist rus nu va lua parte la Eurovision 2022

Cu câteva zile în urmă, organizatorii Eurovision erau deciși să permită participarea reprezentantului Rusiei. „Concursul Eurovision este un eveniment cultural apolitic. EBU este totuşi îngrijorată de evenimentele actuale din Ucraina şi va continua să monitorizeze îndeaproape situaţia. În prezent plănuim să primim artişti din ambele ţări pentru a cânta în luna mai”, au afirmat organizatorii.

Însă, potrivit deciziei Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (EBU) de vineri 25 februarie 2022, niciun artist rus nu va participa la ediţia din acest an a Eurovision Song Contest. „Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) anunță că niciun act artistic rus nu va participa la Eurovision Song Contest din acest an”, se arată într-un comunicat oficial. „Decizia reflectă îngrijorarea că, în lumina crizei fără precedent din Ucraina, includerea unei candidaturi ruse în concursul din acest an ar aduce concurența în discredit”.

Doi muzicieni ruși, prieteni ai lui Putin au fost înlocuiți de la un festival important de la New York

De asemenea, celebrul dirijor Valery Gergiev și pianistul Denis Matsuev, despre care se știe că sunt prieteni și susținători ai lui Vladimir Putin au fost excluși de la Filarmonica din Viena. Anunțul a fost făcut recent, iar cei doi nu vor mai pleca în acest sfârșit de săptămână să susțină concerte în New York, la Carnegie Hall. Vestea a fost confirmată atât de Filarmonica din Viena, cât și de reprezentanții sălii din America. Decizia luată este în strânsă legătură cu situația creată de președintele Vladimir Putin.

UEFA, lovitură pentru Sankt Petersburg

Sankt Petersburg se pregătea să găzduiască prima finală a Ligii Campionilor de după pandemie pe 28 mai pe stadionul echipei Zenit Sankt Petersburg. După ce Putin a invadat Ucraina, finala va avea loc la Paris, iar Sankt Petersburg se estimează că va pierde aproximativ 60-70 milioane de euro.

La rândul lor, echipele de fotbal continuă să afișeze mesaje anti-război în urma invaziei Rusiei asupra Ucrainei joi. Inclusiv jucătorii Barcelonei și Napoli s-au pozat în fața unui banner pe care scrie „Stop War”. Tot ca urmare a atacării Ucrainei de către Putin, Federaţia Internaţională de Automobilism a anunţat, vineri, pe contul de Twitter, că Marele Premiu de Formula 1 al Rusiei nu va avea loc anul acesta.

Vedetele din Rusia, dar și internaționale protestează împotriva deciziei lui Putin

Pe de altă parte, atât celebrități din Rusia cât și din întreaga lume au luat atitudine și au postat mesaje pe rețelele de socializare.  Cel mai popular rapper din Rusia, Oxxxymiron, a condamnat decizia lui lui Putin, declarându-se “împotriva acestui război pe care Rusia l-a declanşat împotriva Ucrainei”.

Artistul susține că războiul acesta este “un dezastru și o crimă”. De aceeași părere a fost și prezentatorul rus de televiziune Ivan Urgant care a postat, la rândul său, un mesaj pe contul de Instagram: “Frică şi durere. Nu războiului.”. Nici actorul și prezentatorul TV Maxime Galkine nu a stat deoparte, iar mesajul său a spus totul: “Nu poate exista război drept.

Nu războiului!”, a fost reacția îndrăgitului actor. Chiar în ziua în care Rusia a atacat Ucraina, Yan Nepomniachtchi, cel mai bine clasat jucător de şah din Rusia, a spus pe contul său de Twitter că este o zi “mai întunecată decât restul”.

Sean Penn a plecat în Ucraina să filmeze un documentar

Unul dintre marii actori și regizori ai lumii, Sean Penn, a plecat la Kiev să filmeze un documentar pentru “a spune lumii adevărul despre invazia Rusiei în ţara noastră”, au spus reprezentanții președinţiei ucrainiene. La rândul său actorul Ashton Kutcher, a cărui soție, Mila Kunis, este de origine ucrainiană a susținut țara invadată de Putin pe Twitter: “Sunt alături de Ucraina”.

Singurul care nu l-a criticat pe Putin a fost marele actor Gerard Depardieu. Recent, într-o emisiune televizată a fost alături de președintele Rusiei: “Lăsaţi-l pe Vladimir în pace. Oricum, nu ştim ce se întâmplă. Şi apoi Ucraina a fost întotdeauna o problemă cu Rusia.”.

Sursă foto: newsweek

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre