Sunt doar câteva zile de când s-a propus anularea buletinelor pentru cei care nu pot face dovada domiciliului. Ministerul Afacerilor Interne vine acum cu o altă propunere.
Vom avea buletine cu amprente. Nimeni nu are voie să refuze această procedură
Ministerul Afacerilor Interne a pus la bătaie un proiect de lege ce are în vedere schimbarea buletinelor românilor. Potrivit acestuia, vom putea avea buletine cu amprenta personală și nici un român nu are voie să refuze amprentarea. Cu o singură excepție: persoanele unde nu este posibil asta.
Desigur nu e prima dată când se vorbește despre așa ceva. Să nu uităm că și anul trecut s-a mai discutat, atunci când a fost lansată cartea electronică de identitate. În acel moment, românii puteau avea un buletin electronic, care conținea numele, prenumele, sexul, data nașterii, cetățenia, semnătura titularului, fotografia acestuia, CNP și adresa de domiciliu. Și, în plus, se vorbea de înscrierea amprentelor de la două degete.
De ce documente aveți nevoie pentru preschimbarea cărții de identitate
Potrivit noului proiect pus în dezbatere publică de către Ministerul Afacerilor Interne, vor fi obligați să dea amprentele toți românii care au împlinit deja vârsta de 12 ani. Pe de altă parte, pe noua carte de identitate nu va mai fi trecut locul nașterii. ”Cartea electronică de identitate se eliberează fără înscrierea imaginii impresiunilor papilare atunci când prelevarea acestora este fizic imposibil de a fi realizată”, se arată în proiectul MAI.
Va fi modificat și termenul de valabilitate al buletinelor
Odată cu noile cărți de identitate va fi modificat și termenul de valabilitate al buletinelor. Astfel, buletinul pentru persoanele cu vârsta între 14-18 ani va avea o valabilitate de 5 ani, față de 4 cum este în prezent. Persoanele cu vârsta între 18-25 ani vor avea buletinul valabil pentru 10 ani, față de 7 cum e în prezent. Nu în ultimul rând, buletinele cu valabilitate nelimitată vor fi posibile de la 70 de ani, nu de la 55 cum este în acest moment.
Sursă foto: Vice
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook