Simona Ionescu / Redactor Șef

Vremea a luat-o razna rău de tot în toată lumea. Ne afectează și pe noi

Vremea a luat-o razna rău de tot în toată lumea. Ne afectează și pe noi
La unii e prea cald, la alții e prea rece ori plouă prea mult. E clar că anotimpurile, așa cum le știam noi, sunt date peste cap. Meteorologii au înregistrat temperaturi uriașe în Siberia.

Un val de aer fierbinte a ajuns în nordul Rusiei. Stațiile meteo au înregistrat temperaturi uriașe aproape de Polul Nord. Și la noi sunt prognozate 31 de grade în acest weekend.

Temperaturi uriașe în Siberia

Un val de aer fierbinte a ajuns în nordul Rusiei. Meteorologul britanic Scott Duncan a atras atenţia asupra valorilor termice înregistrate miercuri, 19 mai 2021, într-un oraş din Siberia.

Sunt temperaturi foarte ciudate. Astfel, o hartă a temperaturilor înregistrate la nivel global la 19 mai indică faptul că zone din Rusia nordică sau Finlanda au fost lovite de caniculă. Mercurul din termometre a urcat până la 35 de grade Celsius într-un oraș din Siberia și a urcat frecvent 30 de grade pe suprafețe întinse din zona Cercului Arctic, scrie evz.ro.

În zonele menționate a fost cu 20-24 de grade Celsius mai cald decât în mod obișnuit, explică Scott Duncan. În mai multe regiuni din nord-vestul Rusiei au fost depășite recordurile de temperatura pentru luna mai. Pe de altă parte, în majoritatea Europei, temperaturile n-au depăşit de 27 de grade Celsius la 19 mai. E ceea ce meteorologii spun „mai multă răcoare decât în mod normal”.

Un val de aer fierbinte a ajuns în nordul Rusiei

De ce a fost caniculă în Siberia

Meteorologul britanic Scott Duncan afirmă că Europa este ocolită în ultima perioada de curentul de aer extrem de cald venit dinspre Africa și Oceanul Atlantic. S-a ajuns aici pentru că frontul de aer rece aflat deasupra continentului determină o presiune foarte scăzută. Din această cauză, curentul de aer fierbinte urcă apoi spre Cercul Arctic prin estul Europei, acoperind suprafețe întinse din Rusia. Ulterior, acesta de îndreaptă spre Finlanda.

Scott Duncan subliniază că astfel de fenomene au fost semnalate frecvent în ultimii ani. Astfel, temperaturi aproape la fel de mari au fost înregistrate în Siberia în luna mai 2014. Totuşi, îngrijorarea e generată de faptul că temperaturile anormal de mari de la Cercul Arctic sunt tot mai dese. Meteologul britanic crede că anomaliile meteorologice au legătură cu încălzirea globală.

Autoritățile ruse au avertizat populația despre temperaturile extreme așteptate în următoarele câteva zile, până la 30 ° C la Moscova. Astfel de temperaturi nu au fost văzute în prima jumătate a lunii mai de mai mult timp. Șeful Agenției Meteorologice Ruse, Roman Vilfand, prognozează temperaturi ridicate în emisfera nordică între mai și iulie. Sursa: evz.ro


Cum fac meteorologii ANM prognozele de fenomene severe

Omul de la Meteo cel mai îndrăgit: ”Am avut 800 de grame la naștere, cât o lingură eram”

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre