Simona Ionescu / Redactor Șef

Studiile spun că suntem mai buni cu străinii decât cu cei pe care îi iubim. Experții ne explică de ce!

Studiile spun că suntem mai buni cu străinii decât cu cei pe care îi iubim. Experții ne explică de ce!
Comportamentul nostru se schimbă în jurul diferitelor persoane și este posibil să nu fim întotdeauna conștienți de asta. Există un studiu științific care explică mecanismele ascunse care practic „controlează” ceea ce facem și spunem.

După 3 decenii de cercetare în domeniul agresivității, profesorul de psihologie Deborah South Richardson a reușit să afle de ce comportamentul nostru variază în funcție de oamenii din jurul nostru și ce determină schimbări în comportamentul nostru.

Să aflăm de ce acționăm atât de diferit în jurul străinilor în comparație cu cei dragi și cum putem preveni acest lucru în viitor.

Credem că relația noastră este suficient de puternică pentru ca cei de lângă noi să ne suporte

Petrecem o mare parte din timpul nostru cu simpli cunoscuți sau străini. Fie că este la serviciu sau la școală, trebuie să ne punem adesea o față fericită în fața celorlalți și să avem un comportament politicos pur și simplu pentru că vrem să fim amabili în fața celorlalți. 

Dar când venim acasă sau când suntem în compania oamenilor de care suntem apropiați, ne relaxăm imediat.

Ne simțim mai confortabil să fim noi înșine cu oamenii pe care îi iubim. Dar a fi noi înșine înseamnă a arăta fiecare latură a caracterului nostru, inclusiv partea rea.

Și, un studiu confirmă că suntem predispuși să ne eliberăm în mod inconștient mânia față de oamenii lângă care ne simțim cei mai apropiați, deoarece credem că relația noastră cu ei este suficient de puternică pentru a o suporta.

Cu cât ne apropiem de cineva și cu cât ne-am stabilit mai multă încredere, cu atât simțim că putem depăși limitele relației respective.

Când întâlnim oameni noi, nu ne arătăm cu adevărat culorile adevărate. Pur și simplu nu ajung să vadă versiunea reală a noastră până nu ajungem la punctul în care dezvoltăm o conexiune mai profundă cu ei. 

Chiar dacă ceva ne deranjează în legătură cu ei, nu vom face mare lucru din cauza faptului că nu suntem relaxați cu acea persoană și nu știm cum vor răspunde.

Nu tolerăm calitățile negative ale oamenilor cu care petrecem cel mai mult timp

Nu începeți să urâți brusc anumite caracteristici ale colegului de cameră, membrii familiei sau ale celui mai bun prieten. Cu cât petreci mai mult timp cu cineva, cu atât devii mai puțin tolerant față de ciudățenile lor negative.

Acest lucru nu se întâmplă cu străinii, deoarece nu petreceți suficient timp cu ei pentru a dezvolta această intoleranță pentru caracteristicile lor personale. Chiar dacă ceva te deranjează în legătură cu ele, nu spui asta pentru că știi că nu va trebui să petreci suficient timp cu ei pentru ca aceasta să conteze.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre