Simona Ionescu / Redactor Șef

Studiu cu rezultat șoc: Iată cât de mult prostește tehnologia

Studiu cu rezultat șoc: Iată cât de mult prostește tehnologia
Cu toții ne bucurăm de avansul tehnologic, de toate gadget-urile și aparatele care ne fac viața mai ușoară și mai plăcută. Însă există și reversul medaliei.

Realitatea este că tehnologia prostește. E și logic, dacă stăm să ne gândim la asta. cu atâta tehnologie care ia decizii și rezolvă orice în locul nostru, ajungem să nu mai gândim. Iar când ar trebui să o facem, la liber, întâmpinăm probleme în a lua decizii simple.

Iar acum cercetătorii de la Universitatea din Bath, Marea Britanie, au făcut și niște teste. Apoi au concluzionat Vestea bună este că tehnologia te ajută să scapi de plictiseală. Fapt dovedit de ei cu ocazia pandemiei și a blocării oamenilor în case. De exemplu, social media s-a dovedit soluția salvatoare.

Partea proastă, care este cu adevărat gravă, este că tocmai plictiseala profundă reprezintă motorul inovației, și tocmai ăsta este blocat de tehnologie. Majoritatea subiecților au preferat să scape de plictiseală jucându-se sau scrollând pe social media, adică nefăcând nimic util, constructiv sau educativ.

Cât de mult prostește tehnologia

„Dacă poţi să salvezi în computer nişte date pe care trebuie să le ţii minte, atunci nu-ţi mai baţi capul să ţii minte acele lucruri şi să ţi le mai aminteşti. Prin urmare, abilitatea ta de a-ţi aminti informaţii fără ajutorul cmputerului scade, arată Evan Risko, profesor de psihologie cognitivă la Universitatea din Waterloo. Fără îndoială, noile tehnologii ne afectează capacitatea de memorare”.

Într-un articol semnat împreună cu neurocercetătorul Sam Gilbert, de la University College London, Dr. Risko trece în revistă mai multe studii care analizează impactul tehnologiei asupra activităţii cerebrale, în special a sistemelor de navigaţie prin satelit. Concluzia acestor cercetări este că deşi îi ajută pe şoferi, acestea le afectează memoria. Oamenii devin mai proști, nu raționează singuri, se bazează exclusiv pe infromația transmisă de device.

Un alt studiu arată că turiştii care vizitează muzee şi folosesc camerele digitale pentru a face fotografii îşi amintesc mai puţine exponate decât cei care nu fac poze.

„Când faci fotografii, ai tendinţa să nu mai memorezi obiectul pe care l-ai surprins cu camera, pentru că ştii că îl poţi vedea mai târziu”, explică Dr. Gilbert.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre