Ultima noutate venită dinspre oamenii de știință explică de ce cafeaua e bună pentru ficat. Cercetătorii de la Cleveland Clinic au descoperit faptul că persoanele care beau cafea nu se îmbolnăvesc de una din cele mai des întâlnite boli ale acestui organ. Ficatul gras nealcoolic, boala secolului 21, afectează unul din patru persoane. Oamenii de știință susțin că aceasta este cea mai comună cauză de boală cronică a ficatului. Dar există și o veste bună. Pentru prevenirea bolii, e suficient să beți cafea, informează EatThis!NotThat.
Boala ficatului gras nealcoolic
Boala ficatului gras nealcoolic apare când celulele hepatice produc grăsime în exces. Ele fac asta nu pentru că persoana în cauză ar bea în exces, ci pentru că persoana consumă mai multă grăsime decât poate metaboliza ficatul. Așa cum scrie pe blogul Cleveland Clinic, boala poate afecta mai ales oameni supraponderali, diabetici sau pe cei cu colesterol mare. Mai pe scurt, afectează persoanele care au un meniu plin de grăsimi.
Cafeaua face bine ficatului
Studiul la care fac referire medicii din Cleveland, a fost publicat recent în revista Nutrients. Cercetarea aparține medicilor de la divizia de gastroenterologie a spitalului Universității Alberta, Canada. Ei au evidențiat proprietățile antioxidante și alte beneficii ale cafelei. Medicii canadieni au formulat ipoteza conform căreia cafeaua reduce riscul de cicatrizare la nivel molecular din ficat. Acest risc poate duce la boală a ficatului gras, ciroză și chiar deces.
Echipa spitalului Universității Alberta a analizat 20 de studii datate între 2010 și ianuarie 2021, cu peste 105.000 participanți, urmărind efectele asupra ficatului ale regimului alimentar și ale cafelei în special. „Această meta-analiză a arătat o asociere semnificativă a consumului de cafea cu o reducere cu 35% a riscului de fibroză hepatică și (…) susține efectul protector al cafelei asupra fibrozei hepatice semnificative la pacienți [cu boală a ficatului gras nealcoolic]”, au precizat oamenii de știință.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook