Te poți trata cu cafea dacă suferi de boala secolului 21! Ce au descoperit oamenii de știință

Te poți trata cu cafea dacă suferi de boala secolului 21! Ce au descoperit oamenii de știință
Cafeaua e, probabil, cea mai consumată băutură energizantă. Aproape că nu ne putem începe ziua fără o ceașcă de cafea. Există nenumărate variante dulci, cu lapte sau în amestec cu alcool, pentru a satisface toate gusturile și dorințele. Medicii tot descoperă beneficiile consumului de cafea.

Ultima noutate venită dinspre oamenii de știință explică de ce cafeaua e bună pentru ficat. Cercetătorii de la Cleveland Clinic au descoperit faptul că persoanele care beau cafea nu se îmbolnăvesc de una din cele mai  des întâlnite boli ale acestui organ. Ficatul gras nealcoolic, boala secolului 21, afectează unul din patru persoane. Oamenii de știință susțin că aceasta este cea mai comună cauză de boală cronică a ficatului. Dar există și o veste bună. Pentru prevenirea bolii, e suficient să beți cafea, informează EatThis!NotThat.

Boala ficatului gras nealcoolic

Boala ficatului gras nealcoolic apare când celulele hepatice produc grăsime în exces. Ele fac asta nu pentru că persoana în cauză ar bea în exces, ci pentru că persoana consumă mai multă grăsime decât poate metaboliza ficatul. Așa cum scrie pe blogul Cleveland Clinic, boala poate afecta mai ales oameni supraponderali, diabetici sau pe cei cu colesterol mare. Mai pe scurt, afectează persoanele care au un meniu plin de grăsimi.

Cafeaua face bine ficatului

Studiul la care fac referire medicii din Cleveland, a fost publicat recent în revista Nutrients. Cercetarea aparține medicilor de la divizia de gastroenterologie a spitalului Universității Alberta, Canada. Ei au evidențiat proprietățile antioxidante și alte beneficii ale cafelei. Medicii canadieni au formulat ipoteza conform căreia cafeaua reduce riscul de cicatrizare la nivel molecular din ficat. Acest risc poate duce la boală a ficatului gras, ciroză și chiar deces.

Echipa spitalului Universității Alberta a analizat 20 de studii datate între 2010 și ianuarie 2021, cu peste 105.000 participanți, urmărind efectele asupra ficatului ale regimului alimentar și ale cafelei în special. „Această meta-analiză a arătat o asociere semnificativă a consumului de cafea cu o reducere cu 35% a riscului de fibroză hepatică și (…) susține efectul protector al cafelei asupra fibrozei hepatice semnificative la pacienți [cu boală a ficatului gras nealcoolic]”, au precizat oamenii de știință.