Toto Cutugno are cancer în faza finală. Viața i-a fost presărată de drame: surioara s-a sufocat lângă el

Toto Cutugno are cancer în faza finală. Viața i-a fost presărată de drame: surioara s-a sufocat lângă el
Unul dintre cei mai îndrăgiți artiști ai lumii, Toto Cutugno și-a început cariera la 13 ani și de-a lungul ei a vândul peste 100 de milioane de discuri. A compus peste 400 de melodii. 

Toto Cutugno este primul cantautor care a câştigat marele premiu al Festivalului de la Sanremo (în 1980) şi singurul cantautor italian care a câştigat marele premiu la Eurovision în secolul XX.

Copilăria lui Toto Cutugno

Pasiunea și talentul pentru muzică le-a moștenit de la tatăl său, care deși era marinar, știa să cânte la tubă. Născut în micul orășel Fosdinovo din Toscana, la vârsta de 5 ani Salvadore (așa cum fusese botezat) s-a mutat împreună cu familia în La Spezia, unde a fost dus la școala de muzică, urmând cursuri de trompetă. Dar el a decis, ulterior, să învețe să cânte la tobe, acordeon și chitară. Acest lucru a fost facilitat de exemplul tatălui său, care a adunat o trupă și l-a luat pe fiul lui de 7 ani drept baterist.

Tragedia care s-a petrecut în familia Cutugno pe când Toto avea 5 ani i-a marcat întraga existență. Dintr-un accident, sora lui a murit sufocată cu mâncare, iar băiatul a suferit un stres sever. Râdea foarte puțin, era mereu gânditor și trist. A început să scrie cântece și să colecționeze discuri, colecție ce azi numără peste 3.500 de exemplare.

Cariera de cântăreț a început-o la 13 ani, când a participat la concursul de acordeonişti, ocupând locul 3, un succes imens având în vedere că majoritatea participanților au fost mai în vârstă decât el. A înființat formația „Toto și Tati”, în care și-a cooptat fratele și trei prieteni, și a început să cânte hituri cunoscute în pub-uri, discoteci, restaurante. Timp de câțiva ani, trupa a călătorit în aproape toată Italia, iar în concerte a inclus și cântece originale scrise de Cutugno.

Compozitorul Toto Cutugno

Ascensiunea rapidă ca și compozitor a început în 1974, când s-a întâlnit cu poetul Sfântului Pallavicini, colaborare din care a rezultat faimosul hit „Africa”, cântat de francezul Joe Dassin. A apărut apoi „Et si tu n‘existais pas”, urmând mai multe colaborări cu cântăreți francezi: Mireille Mathieu, Johnny Hallyday, Dalida, Michel Sardoux.

Cariera de muzician

Nu l-a mulțumit succesul ca și compositor, astfel că Toto Cutugno și-a încercat norocul ca interpret. Grupul „Toto și Tati” a fost redenumit în „Albatros” și a participat la «San Remo – 1976», unde a ocupat locul 3 cu piesa «Volo AZ 504», apărută numai în Franța cu un tiraj de 8 milioane de discuri. Anul următor a prind doar locul 5, iar de aici a început o serie de necazuri: trupa s-a destrămat, dar și colaborarea cu Pallavicini a avut de suferit.

A continuat să scrie muzică pentru artiși francezi și italieni, iar în 1980 a câștigat „San Remo” cu piesa Solo noi. Cariera lui a fost pe val, câștigând premii importante și având un grandios succes la public. Una dintre cele mai de preț victorii musicale a fost în 1990, când Toto a câștigat locul I la Eurovision, interpretând „Insieme”.

Cancerul, momentul critic din viața lui Toto Cutugno

În 2007, Toto Cutugno a fost diagnosticat cu cancer, a suferit o intervenție chirurgicală majoră, după care a petrecut câțiva ani sub chimioterapie intensivă și reabilitare ulterioară. Boala s-a retras și artistul a început să acorde mai multă atenție sănătății, în special înotului și mersului zilnic pe jos.

O căsnicie de 27 de ani

Șarmantul cântăreț a avut un imens succes și la femei, dar viața i-a ales una singură. Toto Cutugno este căsătorit de 27 de ani cu Carla, pe care a cunoscut-o într-un club, în timpul unui concert. Cei doi și-au dorit să aibă cel puțin patru copii, dar nu s-a întâmplat așa, pentru că în urma unor probleme medicale, femeia nu a mai putut avea copii.

Toto a fost un familist convins. Deși are un copil cu o altă femeie, făcut în timpul căsniciei (1989), Carla a știut să gestioneze momentul, mai ales că artistul i-a mărturisit totul. Soția nu l-a lipsit de fericirea paternității, iar mai târziu Nico avea să se mute în casa lor.