Ultima colecție Schiaparelli, controverse teribile. Are legătura cu „Infernul” lui Dante

Ultima colecție Schiaparelli, controverse teribile. Are legătura cu „Infernul” lui Dante
Săptămâna modei haute couture are loc zilele acestea la Paris, iar una din prezentări a iscat controverse teribile. Animalele din „Infernul” lui Dante au defilat pe podium, în timp ce vedetele au aplaudat sau au prezentat, iar asociațiile de protecție a animalelor au avut și ele ceva de spus.

Ultima prezentare Schiaparelli a ieșit în evidență și anul acesta, între creativitate și controversă. Rochiile haute couture prezentate au avut capete de animale în mărime naturală, și blănuri. Aparent, unele dintre modele păreau că au intrat efectiv în pielea animalelor sălbatice, înlocuind corpul acestora. Între modelele care au defilat pe podium se numără nume celebre, precum Irina Shayk, Kylie Jenner sau Naomi Campbell, care au purtat rochii speciale.

Kylie Jenner, bunăoară, a afișat pe bust un cap de leu în mărime naturală, care părea aproape viu. Din cap până în picioare, la propriu, modelele au prezentat rochii ce explorează, prin viziunea designerului de creație al casei de modă Daniel Roseberry, codurile literare ale lui Dante, cu fiarele aspre și atroce care ne fascinau atât de mult când am citit celebra sa operă, „Infernul”. Acum, toate acestea au devenit haine, unele feroce. Designerul a folosit materiale sintetice, spumă, rășină, lână, imitație de blană și mătase pentru creațiile sale prezentate la Săptămâna modei haute couture de la Paris.

Noua filosofie a casei de modă Schiaparelli

Aprofundând un simbolism atât de specific și la fel de îndepărtat de suprarealismul casei  Schiaparelli, Daniel Roseberry pare să ia în propriile mâini frâiele brandului și moștenirea sa culturală, orientând tendința colecțiilor sale către noi frontiere artistice, scrie Elle.com. casa de modă Schiaparelli a fost fondată de Elsa Schiaparelli, fost un designer de modă dintr-un mediu aristocratic italian. Ea a creat propriul brand la Paris în 1927, pe care a condus-o din anii 1930 până în anii 1950. Începând cu tricotajele, modelele lui Schiaparelli au celebrat suprarealismul și moda excentrică.

Noua colecție Haute Couture primăvară-vară 2023 de la Schiaparelli urmează legea contrapunctului, arată criticii de modă. directorul de creație al brandului, Daniel Roseberry a ales să transpună dimensiunea onirică și profund sacră a ultimelor sale creații într-un carusel de matrice „animalică”. Ceea ce a prezentat, mai arată aceștia, e o reinterpretare îndrăzneață și fără precedent a pieselor de îmbrăcăminte din arhiva casei Schiaparelli, care în acest caz extinde pălăriile taxidermice create inițial de Elsa Schiaparelli sub forma unor rochii.

Reacția PETA, incredibilă

Cu toate că impresionantele capete de animale ce păreau vii chiar atașate de rochiile prezentate în cadrul show-ului au fost fabricate din materiale artificiale, opinia publică a considerat accesoriile drept o glorificare a cruzimii față de animale. Celebra organizație de protejare a animalelor, PETA, a reacționat de asemenea. Dar nu cum se aștepta lumea. În ciuda opiniei divergente a internauților și a teoriilor lansate, PETA a numit colecția Schiaparelli „fabulos de inovatoare”.

Sursa foto: Instagram

Recomandarile noastre