Ultimele clipe din viața lui Hitler apar în mărturiile secrete ascunse de ruși

Ultimele clipe din viața lui Hitler apar în mărturiile secrete ascunse de ruși
Pentru prima dată în istorie, serviciul de informații al Rusiei (FSB) a dat publicității materiale din dosarul de anchetă privind sinuciderea lui Adolf Hitler, în buncărul său de sub Berlin.

Este vorba despre mărturia luată de forțele sovietice lui Hans Baur, pilotul personal al lui Hitler, pe care Armata Roșie l-a capturat în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial.

Premieră! Serviciul de informații al Rusiei a desecretizat documente privind sinuciderea lui Hitler

Serviciul de informații FSB notează că pe 2 mai 1945, după capturarea Fuhrerbunker-ului (rețeaua complexă de încăperi de sub cancelaria nazistă – Reichul din Berlin – care l-a adăpostit pe Hitler în ultimele trei luni de viață), sovieticii au început să caute locurile în care s-ar putea afla liderii naziști.

Buncărul se afla în sectorul „Citadela”

Documentele declasificate arată că printre martorii ultimelor zile ale Führerului nazist au fost șeful gărzii personale a lui Hitler, Hans Rattenhuber, șeful apărării sectorului „Citadela” (care includea buncărul și Cancelaria Reich-ului) general-maiorul Wilhelm Mohnke, valetul principal Heinz Linge, pilot personal, comandantul escadrilei „Führer” Hans Baur și aghiotantul personal Otto Günsche.

Hans Baur

Aceștia au fost interogați de mai multe ori în legătură cu circumstanțele morții lui Adolf Hitler, iar mărturiile au fost păstrate în Arhivele Statului (sovietic și apoi rus), Arhiva Centrală a FSB, precum și în dosare de anchetă separate despre criminalii de război ai Germaniei Naziste.

Ultimele zile ale Germaniei Naziste

Mărturia pilotului personal Hans Baur a fost preluată din dosarul său de investigație, aflat în arhiva Direcției FSB pentru regiunea Novgorod, și publicată pe site-ul FSB. Astfel, Baur le-a relatat anchetatorilor sovietici că între 8 și 10 ianuarie 1945 a fost chemat de la München pentru a-l vedea pe Hitler, care s-a întors la Berlin din Prusia de Est la începutul lunii ianuarie.

Nu a crezut că va pierde războiul

Pilotul a declarat că la Berlin Hitler devenise din ce în ce mai retras, se ținea departe de toată lumea și petrecea tot timpul în adăpostul lui. Baur spune că a fost chemat la Hitler doar când i s-a dat o misiune de zbor sau dacă a vrut să obțină de la el un certificat despre durata zborului către un anumit loc. Potrivit acestuia, Hitler „și-a menținut tot timpul aparența de optimism și încredere în victoria Germaniei”, iar anturajul său credea că are mai are mijloacele de obține un deznodământ fericit al războiului cu ajutorul unor arme secrete de o putere fără precedent.

Înainte să moară, Hitler i-a arătat un Rembrandt

Însă, în dosarul descretizat se mai arată că în „Statul Major Suprem german au început să apară îndoieli cu privire la oportunitatea rămânerii lui Hitler la Berlin” și că la jumătatea lunii martie s-au făcut pregătiri pentru transferarea centrului său de comandă la Marea Baltică.

La Brelin a fost recreat buncărul în care Adolf Hitler s-a sinucis, alături de soția lui, Eva Brown.


Pregătirile pentru evacuarea din Berlin

Pilotul personal Baur a relatat că în aprilie 1945 totul era pregătit pentru o mutare spre nord sau spre sud, la Berghof, în Alpii Bavarezi, unde se aflau casa de vacanță a lui Hitler și un complex impresionant de buncăre construit de secretarul său personal Martin Bormann. Astfel, până la începutul lunii aprilie, avioanele escadrilei „Führer” au fost staționate la șase aerodromuri din Berlin.

„În fiecare noapte, 4-5 avioane zburau de la Berlin la Berchtesgaden, încărcate cu dosare, bagaje și oameni. Cel mai dificil lucru a fost să păstrezi legătura cu avioanele și să le duci înapoi”, a spus Baur în mărturia sa.

Hans Baur a relatat că l-a văzut pentru ultima oară pe Hitler în ziua sinuciderii acestuia, pe 30 aprilie, când liderul Germaniei Naziste l-a invitat în camera lui și i-a prezentat un portret de Rembrandt al împăratului Friedrich atârnat pe perete. Baur a încercat să fugă din Berlin, dar pe 2 mai a fost rănit și luat prizonier de Armata Roșie.