Simona Ionescu / Redactor Șef

Un ceai de plante ar putea fi cel mai rapid tratament împotriva COVID 19

Un ceai de plante ar putea fi cel mai rapid tratament împotriva COVID 19
Salvarea în  actuala pandemie vine din natură. Un banal ceai de plante ar putea fi tratamentul ideal pentru COVID 19. Este folosit cu succes în Africa. După câteva luni de testare, Institutul Max Planck din Potsdam, Germania  a anunțat că extractele de pelin / Artemisia s-au dovedit eficiente împotriva virusului SARS Cov-2. Urmează testele clinice pe pacienți infectați din SUA.

Dar, în secolul XXI, nu putem bea ceai de plante și să credem că ne facem bine.  De aceea, cercetătorii lucrează la prepararea unui medicament adevărat, pornind însă exact de la aceeași plantă din care se bea ceai, împotriva malariei, în țările mai sărace. Până acum testele au fost realizate într-un laborator, iar rezultatele sunt îmbucurătoare. Urmează noi teste. Azi, 24 iunie, la ora 15,00 ( ora Germaniei), vor fi anunțate noile rezultate. Iar asta înseamnă că vor urma ”imediat” teste în spitale, pe pacienți reali.

Coordonatorul cercetării, medicul Peter Seeberger a explicat pentru Paris Match că, validat în laborator, remediul va trebui acum să-și dovedească eficacitatea asupra oamenilor. ”În mod normal, această muncă durează câteva luni. Dar, având în vedere contextul, o lună ar trebui să fie suficientă. Așadar, până la sfârșitul verii, episodul Artemisia (n.r. denumirea latină a pelinului) ar trebui să fie clar în sfârșit”, spune specialistul.

Extractul de pelin al chinezilor

”Absintul de pelin”, folosit din vremuri imemoriale de chinezi pentru tratarea malariei, a ajuns în laboratoarele europene pentru a ajuta la combaterea maladiei care, în ultimele luni a paralizat mapamondul. Adept al medicamentelor tradiționale chineze, prin care și-a tratat alergiile, Seeberger s-a interesat repede de  ”absintul chinezesc”, despre care se știe că a fost folosit inițial pentru  proprietățile afrodisiace, apoi împotriva malariei.

Ingredientul activ al plantei – artemisinina – a fost izolată în laborator încă din 1972, de cercetătorul chinez Tu Youyou. Cunoscute sub denumirea de CTA, combinațiile terapeutice bazate pe această substanță au fost rapid recunoscute de OMS ca fiind cel mai eficient tratament împotriva malariei și livrat masiv în Africa și Asia de Sud-Est. Rezultatele vorbesc de la sine: între 2000 și 2012, rata mortalității prin malarie a scăzut cu 45%.

Peter Seeberger cercetează artemisinina de ani buni. În 2018 a publicat rezultatele unei cercetări la care a lucrat împreună cu un doctorand, care folosea ca lși catalizatoir în extragerea substanței active, cel mai natural ingredient posibil – clorofila. El lucrează și la calitatea semințelor plantelor din care să extragă substanța vindecătoare.

Echipa sa a creat o companie în SUA, ArtemiLife, care transformă fostele câmpuri de tutun din Kentucky în plantații de artemisia. ”Planta vieții în locul plantei morții”, comentează jurnaliștii de la Paris Match.

Artemisia vindecă pacienții cu COVID 19

Experimentului lui Seeberger  i s-a alăturat și un laborator din Berlin,  iar pe 8 aprilie Institutul Max Planck a făcut anunțul oficial, privind capacitatea extractului de Artemisia de a vindeca pacienții cu COVID-19.

Dar virtuțile acestei plante erau puse pe tapet și în alte locuri ale lumii. În Franța, Lucile Cornet-Vernet, directorul La Maison de l’Artemisia, luptă de șapte ani pentru a promova virtuțile plantei, care tratează de la malarie la cancer. Acesta primește informații în timp real de la 200 de medici, cercetători și fermieri, majoritatea africani.

Pentru acest ortodont parizian, totul a început cu povestea unui prieten, scriitorul-călător Alexandre Poussin, vindecat miraculos de malarie, datorită ceaiurilor din plante din Artemisia. În 2013, a creat asociația destinată promovării acestui remediu natural, care are în prezent  81 de locații în 23 de țări.

Africanii au început din primăvară distribuirea plantei pe scară largă

În Togo și Benin planta se vinde în farmacii; în alte șări africane, în piețe. În mai, Andry Rajoelina, președintele Madagascarului,  a anunțat distribuirea pe scară largă a plantei, populației. Pe 30 aprilie, în timp ce profesorul Seeberger așteaptă la Potsdam știrile testelor sale celulare, președinții africani au făcut o videoconferință dezbătând generalizarea „Covid-Organics”, termenul creat de președintele Madagascar pentru a desemna ceaiul din plante Artemisia.

Deși nu au încă dovezi științifice, toți împărtășesc convingerea că nu este o coincidență că țările afectate de malarie par să fie cruțate de COVID 19. Aceeași ”coincidență” se vede și în Asia de Sud-Est. Ca urmare a tratamentului pentru malarie (numărul de pacienți cu malarie în regiunea Mekong a scăzut cu 95% între 2010 și 2018), până în prezent Vietnamul nu are nicio victimă a COVID 19.

Și profesorul parizian Didier Raoult a simțit acest lucru: continentul african ar putea fi scutit, datorită, printre altele, consumului de tratamente anti-malarie. Argument preluat la vremea respectivă de Donald Trump. Ideea este că malaria se tratează ”natural”, cu ceai de Artemisia, în toate aceste țări.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre