Un medic celebru dezvăluie care e tensiunea arterială optimă. Top 25 Cele mai interesante lucruri despre om

Un medic celebru dezvăluie care e tensiunea arterială optimă. Top 25 Cele mai interesante lucruri despre om
Doctorul Vasi Rădulescu a identificat 25 de lucruri interesante pe care oricine ar trebui să le știe despre corpul lui. El consideră că oamenii care țin cont de aceste informații duc o viață mai bună.

”Să ai grijă de tine. Să ai grijă de tine în fiecare clipă. Să încerci să stai în echilibru, să mănânci bine, să dormi bine, să-ți verifici corpul. Să faci sport, să stai în lumină, să citești mult, să călătorești. Să ai aproape oameni buni, să culegi povești frumoase, să faci lucruri în fiecare zi, să visezi, să te joci”, spune doctorul Vasi Rădulescu. A primit o mulțime de aprecieri, toate la superlativ.

Să ai aproape oameni buni, să culegi povești frumoase, să faci lucruri în fiecare zi, să visezi, să te joci”, spune doctorul Vasi Rădulescu.

Ce nu știați despre corpul vostru. Vă spune dr. Vasi Rădulescu

Doctorul Vasi Rădulescu spune că oricine ar trebui să știe cel puțin 25 de lucruri interesante, din medicină, firește. ”Am descris în detaliu toate lucrurile de mai sus în cartea „Medicina povestită pe înțelesul tuturor”, a precizat medicul.

 1. Cea mai bună tensiune arterială, la adult, este 120/70 mmHg.
 2. Nu există cancer ca o singură entitate, ci peste 300 de tipuri de cancer, fiecare cu mecanisme proprii, celule diferite, răspunsuri distincte la terapii.
 3. Glanda este o denumire populară greșită a tiroidei; corpul are zeci de glande.
 4. Un om poate simți durere la nivelul unui membru superior sau inferior care nu mai există; se numește sindromul membrului fantomă.
 5. Creierul nu doare pentru că nu are nociceptori (receptori de durere). Se poate face așa numita brain awake surgery, fără anestezie generală.
 6. Cea mai bună frecvență cardiacă la care raportul performanță/consum de oxigen este ideal este de 55-65 bpm.
 7. Nimeni nu-și folosește doar 10% din creier (am dubii cu unii politicieni, dar rămâne între noi asta).
 8. Inima este primul organ funcțional și începe să pompeze sânge în a patra săptămână de viață intrauterină.
 9. Creierul consumă în regim bazal cam 25% din energia întregului organism.
 10. Nu poți întări imunitatea cu suplimente sau alte preparate-minune. Ea este o oglindă a felului în care mănânci, faci sport, dormi, relaționezi cu oamenii și natura.

Este important să avem echilibru psihic

 1. Afecțiunile psihice cresc riscul de apariție pentru orice boală, de la cele cardiovasculare la diabet sau cancere. Este important să avem echilibru psihic.
 2. Rinichiul drept este ușor mai coborât față de cel stâng. Cauza este ficatul.
 3. Febra poate apărea și în infecții virale și nu e, per se, motiv de administrare de antibiotic. Consumul intempestiv de antibiotice face ca bacteriile să se întărească în timp și să nu mai fie omorâte cu nimic, așadar grijă mare aici.
 4. Mugurașul embrionar din care se dezvoltă creierul este la început lipit de cel din care se dezvoltă inima și ambii stau în zona capului.
 5. Schimbăm în timpul vieții aproape toate celulele de mai multe ori; excepție fac neuronii, pentru că nu au capacitate de diviziune (există și aici moarte celulară și chiar apariții de neuroni noi din celule pluripotente, dar procesul este slab reprezentat).
 6. Nimeni nu-și poate înghiți limba; nu băgați degetele în gura unui om aflat în criză epileptică – riscați să fiți mușcați sever.
 7. Diabeticii pot face infarct miocardic acut fără durere, pentru că neuropatia diabetică le alterează transmiterea nervoasă.
 8. Din cauza loviturilor repetate, boxerii sau jucătorii de rugby pot face leziuni permanente la nivelul creierului (encefalopatie cronică traumatică).
 9. Papilele gustative nu sunt împărțite pe limbă cu fiecare zonă pentru un anumit gust. Orice regiune poate percepe orice gust.

Cancerul de col uterin poate fi prevenit

 1. Bila este un lichid format continuu în ficat și stocat în vezica biliară (numită și colecist). Bila nu înseamnă organ.
 2. Cancerul de col uterin poate fi prevenit în peste 95% din cazuri prin simpla vaccinare împotriva HPV (virusul papiloma uman).
 3. Unul dintre cele mai importante gesturi pe care le putem face pentru sănătate este spălatul pe mâini.
 4. Există un opus de placebo care se cheamă nocebo. Putem crea singuri efecte nocive dacă ne gândim prea mult la ele.
 5. Suplimentele alimentare n-au nicio relevanță la persoanele sănătoase care își pot lua tot ce au nevoie din alimentație.
 6. Există oameni care pot mirosi culori, vedea gustul, auzi sunete ieșite dintr-un tablou etc. Se numește sinestezie.

”Dacă ți-a plăcut lista, dă-o mai departe”, a scris dr. Vasi Rădulescu.