Simona Ionescu / Redactor Șef

Vă credeți specialiști în grătar? Habar nu aveți cât vă înșelați

Vă credeți specialiști în grătar? Habar nu aveți cât vă înșelați
Când vine vorba de preparare a unui grătar, oricât de specialiști s-ar crede, cei mai mulți dintre români fac greșeli fatale. Acestea le pot afecta serios sănătatea, transmit medicii.

Ba nu avea probleme, specialiștii recomandă respectarea unui set de reguli. Curățarea grătarului este, bunăoară, un pas extrem de important. Medicii recomandă în primul rând să curățăm bine grătarul înainte de preparare. Apoi, să evităm fripturile prea făcute. Crusta crocantă adesea extrem de savurată, este cea mai nesănătoasă. În ea se adună mai toate substanțele dăunătoare. Pentru a evita acest lucru, ideal e să se marineze carnea înainte de preparare.

Marinarea şi condimentarea preparatelor din carne înainte de a le pune pe grătar, au rolul de a asigura un sistem de protecţie faţă de formarea compuşilor nesănătoși în momentul gătirii.

Experimentul unui mare bucătar

Chef Mehrzad Mogazezi a facut, acum câțiva ani, un experiment pentru a arăta diferența dintre o ceafă de porc așa cum o prepară majoritatea oamenilor și una marinată și preparată la foc domol, cum recomandă medicii. El a marinat carnea în bere.


Sorana Cîrstea devine nora lui Ion Țiriac. A fost vioara a doua și în amor și pe teren

Ce viață incredibilă a avut Măruță când a ajuns la București. Detalii picante din căminul de nefamiliști


Recomandarea specialistului: carnea trebuie să stea la marinat între 4 şi 15 ore. Efectul e că apoi se va găti foarte ușor. Va sta mai puțin pe grătar, iar substanțele nesănătoase care se acumulează pe durata frigerii vor fi mai puține, exact din acest motiv.

Cele mai mari greșeli în prepararea grătarului

Cea mai des întâlnită greșeală atunci când vine vorba de un grătar, este că oamenii pun carnea pe grătar atunci când cărbuni sunt în cinci la maxim . acest lucru face carnea să se usuce și să se ardă, pierzând, implicit și din nutrienți. Cu cât este mai arsă carnea, cu atât conţinutul în toxine va fi mai mare.

Un alt sfat pentru cei care doresc să prepare un grătar sănătos e să aleagă carne slabă în detrimentul celei grase. De asemenea, se recomandă felii subțiri, pentru a evita expunerea prelungită la căldura cărbunilor.

Nu în ultimul rând, pentru a avea o alimentație sănătoasă, carnea la grătar trebuie consumată alături de legume proaspete. Fibrele din vegetale au capacitatea de a colecta substanțele nocive între microparticule, ajutând la eliminarea lor (prin scaun).

Nu în ultimul rând amintim că nutriționiștii recomandă  o medie de peste 160 de grame de carne roșie zilnic.

Sursa foto: Pixabay / Pexels

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre