Simona Ionescu / Redactor Șef

Veste bună pentru pacienții din România. Au fost aprobate normele de aplicare a serviciilor de telemedicină

Veste bună pentru pacienții din România. Au fost aprobate normele de aplicare a serviciilor de telemedicină
Pe 14 septembrie a fost aprobat proiectul de Hotărâre pentru aprobarea normelor metodologice de punere în aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 196/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Se urmărește protecția pacientului, dar și creșterea posibilităților de asigurarea a serviciilor medicale.

Veste bună pentru pacienții din România. Au fost aprobate normele de aplicare a serviciilor de telemedicină

Odată cu aprobarea acestui document foarte important, se vor cunoaște care vor fi serviciile medicale de telemedicină, dar și condițiile de organizare, funcționare, precum și care vor fi modalitățile prin care acestea vor fi acordate.

Odată cu serviciile medicale la distanță, se speră că populația va preveni îmbolnăvirea, iar starea de sănătate a românilor va fi îmbunătățită. Desigur, calitatea serviciilor medicale furnizate prin telemedicină va fi verificată de reprezentanți din Ministerul Sănătății și direcțiile de sănătate publică.

Cum se vor desfășura

Cu ajutorul acestor servicii, doi sau mai mulți medici vor forma de la distanță grupuri multi-disciplinare de analiză, interpretare și diagnosticare a pacienților cu boli rare sau afecțiuni cronice. Un lucru important este faptul că serviciile de telemedicină vor fi programate similar cu serviciile medicale acordate pacient-medic, așa încât atunci când sunt furnizate, medicul să poată studia fișa pacientului. Dar orice pacient are dreptul să refuze serviciile de telemedicină.

Ce vor face medicii

Medicii care vor desfășura servicii de telemedicină vor stabili diagnosticul, vor monitoriza preventiv starea de sănătate a pacientului, dar va interpreta și rezultatele analizelor și a investigațiilor medicale. De asemenea, vor fi indicate și metode de prevenție a bolilor și accidentelor.

Vor exista și servicii de teleexpertiză, care constau în schimbul de opinii medicale la distanță între mai mulți medici inter sau intra – disciplinar. Dar și servicii de teleasistență, unde mai mulți profesioniști din sănătate vor discuta asupra efectuării unor proceduri medicale. Vor exista și servicii de teleradiologie, care constau în transmiterea electronică a imaginilor radiologice și interpretarea imaginilor radiologice prevăzute de către specialiștii în radiologie-imagistică medicală în vederea stabilirii unui diagnostic.

Nu în ultimul rând, pacienții vor beneficia și de servicii de telepatologie,  care constau în interpretarea datelor și imaginilor microscopice stabilirea unui diagnostic dar și servicii de telemonitorizare, cu ajutorul cărora starea de sănătate a pacienților va fi supravegheată.

Servicii de telemedicină vor fi acordate pentru în domenii precum anatomie patologică, alergologie și imunologie clinică, boli infecțioase, cardiologie, chirurgie, diabet, hematologie, dar și oncologie, oftalmologie, neurologie, medicină nucleară.

Sursă foto: medmedia.com

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre