Simona Ionescu / Redactor Șef

Vine gerul! Fenomene meteo posibile

Vine gerul! Fenomene meteo posibile
Vine gerul! Episodul de iarnă va dura cel puțin până pe 17 februarie. Fenomene meteo posibile. Abia spre sfârșitul lunii va începe să se încălzească.

Vine gerul, ninsori, polei, vânt năpraznic. Meteorologii ANM prognozează că acest episod de iarnă va dura cel puțin până pe 17 februarie. Și alte fenomene meteo sunt posibile. Abia spre sfârșitul lunii va începe să se încălzească.

Vine gerul! Temeperaturi coboară brusc

Vine gerul! Este un episod de iarnă sever, spun meteorologii. Toată țara va fi cu ”cod galben”, de fenomene meteo severe.

Temperaturile vor coborî cu peste 15 grade Celsius, începând chiar de azi, 11 februarie. Un val de aer polar se abate asupra țării noastre și ne va aduce ger, viscol, ninsori și vânt cu viteze de peste 100 km/h.

La altitudini înalte, va fi foarte frig și în timpul zilei.

”În intervalul 11 februarie, ora 12:00 – 12 februarie, ora 12:00, vremea se va răci brusc și accentuat în toate regiunile, astfel încât în cursul nopții de joi spre vineri (11/12 februarie) va fi ger în vestul, nordul, nord-estul și centrul țării.

Treptat vor predomina ninsorile la început în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova și zonele montane, apoi și în Dobrogea și cea mai mare parte a Munteniei și se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local se va semnala polei sau ghețuș”, informează ANM.

”Vântul va avea intensificări în toată țara, amplificând senzația de frig, cu viteze de 55…65 km/h și temporar peste 70…80 km/h.

La munte vântul va sufla tare, cu rafale de peste 70…90 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă vor depăși 100…120 km/h.

Temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată.

Vremea se va menține deosebit de rece și pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă mai ales pe timpul nopților și dimineților, iar vântul va mai avea intensificări, avertizează ANM. Desigur, în funcție de evoluția fenomenelor meteo, ANM va actualiza avertizările.

Vine gerul! Fenomene meteo posibile

Iarna nu înseamnă doar zăpadă și frig. Sunt multe alte fenomene care pot să apară peste noapte.

Bruma. Este o depunere de gheață care ia in cele mai multe cazuri forma de ace, de pene. Acest fenomen se formează la temperaturi mai coborite de 0 grade C.

Ceața. Sunt picături foarte mici de apă suspendate în atmosferă, care reduc vizibilitatea orizontală, la suprafața Pământului, la mai puțin de 1 km.

Chiciura. Sunt cristale de gheață, albe, fărămicioase, asemănătoare cu zăpada, care se formează cu precădere pe ramuri, pe conductori, pe colțurile și muchiile obiectelor, de obicei pe timp geros, în prezenta ceții și a vântului slab.

Îngheț la sol. Se produce când temperatura aerului scade sub 0 grade C, seara și noaptea, în cazul unor temperaturi pozitive în timpul zilei.

Lapovița. Este o ninsoare la temperaturi pozitive, când fulgii de zăpadă se topesc sau când împreună cu ei cade și ploaia.

Măzăriche. Precipitatii solide sub forma unor granule de gheață. Aceste granule sunt sferice sau uneori conice: diametrul lor este cuprins între 2 si 5 mm.

Pâcla. Este o suspensie în atmosferă a particulelor solide extrem de mici, invizibile pentru ochiul liber și suficient de numeroase pentru a da aerului un aspect de ceață. Apare de obicei dimineața și seara.

Polei. Se depune pe sol sau pe obiecte. Este un strat de gheață densă, mată sau transparentă, mai ales pe partea expusă vântului, ca urmare a înghețării picăturilor de ploaie (burniță) suprarăcite sau a înghețării picăturilor de apă ce cad pe o suprafață puternic răcită. Fenomenul se produce frecvent la temperaturi între 0 si -3 grade C.

Freezing rain sau „ploaia înghețată”. Este un fenomen meteo care se formează atunci când ploaia întâlnește o suprafață foarte rece și îngheață pe loc. (Sursa: Meteo.ro)


Horoscop Minerva – 11 februarie. Leilor li se deschid noi surse de venit

Val de aer polar peste România! Cum suportă organismul schimbările

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre