Ziarist român, târât în instanțe de Ion Țiriac. Omul de afaceri a apelat și la CEDO

Ziarist român, târât în instanțe de Ion Țiriac. Omul de afaceri a apelat și la CEDO
Cu mai bine de zece ani în urmă, Sorin Manea, fost jurnalist la ziarul Financiarul a scris un articol despre Ion Țiriac. De atunci au început problemele.

Un articol semnat de jurnalistul Sorin Manea în ziarul Financiarul, în care era implicat și numele lui Ion Țiriac, a ajuns și pe birourile judecătorilor de la CEDO.

Ion Țiriac a apelat la ajutorul CEDO. Disputele dintre el și un jurnalist au durat 10 ani

După 10 ani de procese, un ziarist român a povestit cum a fost să treacă printr-o experiența de a se confrunta cu un puternic om de afaceri.

În anul 2010, în paginile ziarului Financiarul, jurnalistul Sorin Manea a publicat un articol intitulat „Cincisprezece multimilionari și datoriile lor de un sfert de miliard de lei către stat – Rețeta succesului în afaceri este garantată atunci când afacerile sunt finanțate din fonduri publice sau nu se plătesc taxe”.

Ziaristul a relatat pentru Libertatea că, în acest context, ar fi luat topul milionarilor și a discutat cu fiecare în parte de ce nu-și plătește datoriile la stat. Articolul respectiv care, spune Manea, a fost bazat pe documente extrase de la Registrul Comerțului, ANAF și Registrul Companiilor din Cipru, l-a făcut pe Ion Țiriac să-i deschidă un proces civil.

Ce l-a deranjat pe magnat

În articolul cu pricina, Manea a afirmat că „averea de 900 de milioane de euro nu este suficientă pentru a acoperi găurile date statului de asocierea cu mentorul trustului Pro, Adrian Sârbu, în cadrul societății Music&Events Company Business SRL, care are datorii de 5,5 milioane de lei la bugetul de stat”. Dar au fost menționate și patru societăți comerciale la care Ion Țiriac a fost acționar înainte de 2010 care, de asemenea, aveau datorii la stat.

Cum ziarul a dat faliment între timp, iar toată arhiva electronică a dispărut odată cu site-ul, Sorin Manea spune că nu mai știe care erau exact datoriile societăților unde era acționar și magnatul Țiriac. În acest context, el a fost obligat să se apere singur: “Normal ar fi fost să fim în solidar și eu, și compania. Dar cum compania a dat faliment, am rămas eu. Asta a fost o neșansă”, a spus jurnalistul, potrivit Libertatea.

Manea spune că nu a făcut nimic de capul său

În plus, ziaristul declară că acest articol nu a fost publicat decât după ce a fost verificat de alte persoane din redacție (șefi ierarhici) și nu și-a exprimat nici un fel de opinie personală.

„Doar eu nu mă apucam să scriu la o publicație deținută de un alt milionar român (ziarul Financiarul făcea parte din grupul de media controlat de Dan Voiculescu, n.red.) tot ce-mi trecea prin scăfârlie.

În plus, în articol nu era exprimată o atitudine personală, ci un unghi de abordare influențat de colectivul redacției, care a aprobat publicarea respectivă. Iar, în final, singurul care a răspuns am fost eu”, zice ziaristul.

Instanța i-a dat dreptate lui Manea

Cinci ani s-a judecat Sorin Manea cu Ion Țiriac, iar în final instanța i-a dat dreptate jurnalistului.

„Cred că succesul a fost în mare parte al avocatului meu, care a construit o apărare prin care am reușit să dovedim că nu a fost în niciun moment vorba de rea-credință din partea mea, că nu l-am urmărit ori hărțuit pe Țiriac.

Mai mult, și CEDO a dat dreptate instanțelor din România. Așa că, în final, mi se pare o recunoaștere a faptului că în România sunt respectate drepturile jurnaliștilor de a se exprima liber și de a aborda fără teamă subiecte care țin de încasările la stat”, a completat Sorin Manea.

Țiriac a dat în judecată statul român

Părea că toate au luat sfârșit în 2017, dar zilele trecute jurnalistul a aflat că Ion Țiriac s-a dus la CEDO și a dat în judecată statul român.

„Am aflat că a dat în judecată statul român abia când s-a publicat decizia CEDO. Nu mă gândeam că l-a afectat atât de mult pe domnul Țiriac că a pierdut un proces împotriva unui jurnalist care nu l-a calomniat, nici nu a scris ceva care era exclusiv despre el, nici nu era vorba despre viața lui personală ori despre familia lui”, a mai spus Sorin Manea.

Sursă foto: libertatea