Simona Ionescu / Redactor Șef

Alertă. Rafila anunță prezența variolei maimuței în București. Simptomele nu sunt de ignorat

Alertă. Rafila anunță prezența variolei maimuței în București. Simptomele nu sunt de ignorat
Am crezut că scăpăm, dar nu e deloc așa. Primul caz de variola maimuței a fost diagnosticat și în România.

După pandemia de coronavirus, o altă nenorocire se abate asupra omenirii. Primul caz de variola maimuței a apărut în România.

Alertă. Rafila anunță prezența variolei maimuței în București. Simptomele nu sunt de ignorat

Potrivit informațiilor oferite de Ministerul Sănătății, a apărut și la noi primul caz de variola maimuței. Este vorba despre un bărbat în vârstă de 26 de ani din București. Acesta a fost diagnosticat în cursul zilei de astăzi în urma investigațiilor de laborator.

Boala a debutat în urmă cu patru zile, iar pacientul s-a prezentat la spital în cursul nopții precedente. Starea bărbatului este bună, acesta primește tratament simptomatic și se află în izolare pentru 21 de zile.

Din anamneză rezultă că partenerul persoanei infectate a călătorit în ultima perioadă în mai multe țări din Europa unde există numeroase cazuri de infecție cu variola maimuței.

Deocamdată, Ministerul Sănătății nu a furnizat date despre partenerul pacientului, dacă a fost carantinat sau nu. A informat doar că ancheta epidemiologică nu s-a încheiat.

Care sunt simptomele bolii

Potrivit oamenilor de știință, boala a fost descoperită prima dată în anul 1958, când două focare de boală asemănătoare variolei au apărut în colonii de maimuțe studiate în laborator. Primul caz de variolă a maimuței la om a fost înregistrat în 1970 în Republica Democrată Congo. De altfel, există două tipuri de virus, unul care provine din Africa de Vest și celălalt din bazinul Congo.

Virusul se răspândește fie prin contactul de la animal la om, fie prin contactul uman. Deși nu este nimic demonstrat, se speculează că virusul poate fi transmis și de rozătoare. Virusul pătrunde în organism prin pielea lezată, tract respirator, ochi, nas sau gură și prin fluide corporale, dar și prin contact prelungit cu obiecte contaminate.

Perioada de invazie durează până la cinci zile, când apar simptome precum febră, cefalee intensă, se umflă ganglionii limfatici, dureri de spate, dureri musculare și lipsă de energie. Ulterior apare erupția cutanată, mai mult pe față și extremități, adică palme și tălpile picioarelor. Pot fi afectate și mucoasele bucale, organele genitale, dar și conjunctivele și corneea. În cazurile cele mai grave, leziunile pot fi atât de mari încât pot desprinde bucăți de piele.

Sursă foto: medlife

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre