Altă belea: și animalele au coronavirus. Ce au descoperit cercetătorii

Altă belea: și animalele au coronavirus. Ce au descoperit cercetătorii
Oamenii de știință din întreaga lume află în permanență noutăți despre comportamentul teribilului virus care a răvășit planeta. Au descoperit coronavirus și la animale.

COVID-19 a ucis peste 3 milioane de persoane de pe toată planeta și a îmbolnăvit 150 de milioane de oameni. Pare de neoprit, deși aproape un miliard de doze de vaccin au fost administrate. Iată că acum virusul a apărut și la animale.

Și animalele au coronavirus

Noul coronavirus a fost depistat și la animale. Cercetătorii din Israel au depistat cazuri de infecție cu ECov, noul coronavirus al cailor. Acest tip face parte din specia Betacoronavirus 1, care afectează de asemenea oamenii şi bovinele, scrie evz.ro.

O echipă de cercetători israelieni şi americani a detectat pentru prima dată, în Israel,  o tulpină de coronavirus care infectează caii, a anunţat joi Universitatea Ebraică din Ierusalim (HUJI), relatează Xinhua, citată de Agerpres.

Tulpina de coronavirus, numită Equine coronavirus (ECoV), atacă sistemul digestiv al cailor. Acest tip de coronavirus este un membru al speciei de coronavirus Betacoronavirus 1, care afectează de asemenea oamenii şi bovinele.

Constatările fac parte dintr-un studiu care a fost publicat în publicația Animal. Studiul a fost realizat de HUJI, în colaborare cu Institutul de Medicină Veterinară Kimron din centrul Israelului şi Universitatea din California, Statele Unite.

Și caii au coronavirus. ECoV se poate transmite și omului

Simptomele pe care le prezintă caii infectaţi cu ECoV sunt lipsa pofetei de mâncare, slăbiciunea şi febra, ocazional însoţite de alte complicaţii grave. Oamenii de ştiinţă au colectat mostre de sânge de la un număr de 333 de cai sănătoşi din Israel cu scopul de a detecta anticorpi dezvoltaţi la coronavirus.

Cercetătorii au descoperit anticorpi anti-ECoV la 41 dintre cai, respectiv 12,3% din numărul total. S-a constatat că rata de infectare la cai a fost semnificativ mai mare la animalele domestice, în comparaţie cu cele care trăiau în spaţii deschise.

Animalele de companie pot fi infectate de oamenii cu COVID-19

”Este posibil ca o cale de transmitere fecal-orală să fie limitată în cazul cailor de pe păşuni. Este ca urmare a unei densităţi scăzute, a spaţiului deschis şi a ventilaţiei naturale”, au explicat cercetătorii.

Potrivit Deutsche Welle, persoanele bolnave de COVID-19 își pot infecta animalele de companie. Invers este aproape imposibil, susțin experții. Până acum, a arătat un studiu extins din 2020, nu există dovezi că animalele ar putea muri din cauza infectării cu coronavirus.

Chiar dacă animalele de companie contractează virusul, nu înseamnă automat că acesta se poate înmulți la animale. Cercetătorii au descoperit că până acum nu există dovezi care să confirme că porcii, puii și alte animale de fermă pot fi infectate cu SARS-CoV-2. Sursa: evz.ro


Asta ne lipsea! Cercetătorii au descoperit o nouă mutație a coronavirusului

Noi descoperiri la vaccinul anti-COVID-19. Efectele secundare ale vaccinului Pfizer