Simona Ionescu / Redactor Șef

Amelia, moașa criminală. Este comparată cu Jack Spintecătorul

Amelia, moașa criminală. Este comparată cu Jack Spintecătorul
Amelia Dyer este considerată cea mai mare criminală din Marea Britanie. I se atribuie până la 400 de crime. A comis faptele în aceeași perioadă cu Jack Spintecătorul, sângerosul asasin care a îngrozit Londra în anul 1888. Doar că acesta nu a avut un număr atât de mare de victime.

Amelia Dyer (1837 – 10 iunie 1896) este creditată ca fiind unul dintre cei mai prolifici criminali din istoria britanică. Era fermier în Anglia victoriană, dar s-a pregătit mai întâi ca asistentă medicală și moașă. Folosea „Prietenul mamei”, un sirop cu opiu.

Amelia Dyer, moașa criminală

Amelia  Dyer avea o minte diabolică. S-a folosit de o lege, din 1834, care a făcut ca părinții copiilor ilegitimi să nu fie obligați prin lege să își susțină financiar copiii. Pentru o taxă, fermierii puteau să adopte copiii nedoriți. Pentru sume între 10 și 80 de lire sterline, moașele vremii luau nou-născuții de la mamele necăsătorite. Urma ca acestea să găsească părinți adoptivi.

În mintea Ameliei Dyer a încolțit un plan diabolic. Convingea mamele să îi încredințeze copilul care urma să fie îngrijit, dar de multe ori copiii au fost maltratați și chiar uciși.

Inițial, Dyer îi lăsa pe copii să moară de foame și neglijare. Ca să nu plângă, le dădea un sirop cu opiu pe care îl numise „Prietenul mamei”. În cele din urmă, Dyer a recurs la crime mai rapide, care i-au permis să obțină și mai multe profituri.

Cum a fost prinsă

Moașa a eludat autoritățile timp de ani de zile, dar a fost arestată în cele din urmă. Un medic a devenit suspect de numărul copiilor care au murit sub îngrijirea ei. În mod surprinzător, Dyer a fost acuzată doar de neglijență și condamnată la 6 luni de muncă.

Când s-a întors, nu a implicat medici și a început să elimine ea însăși cadavrele pentru a evita orice risc suplimentar. S-a mutat frecvent pentru a evita suspiciunile și a folosit pseudonime.

A fost în cele din urmă reținută când corpul unui copil recuperat din Tamisa a fost urmărit până la o doamnă Thomas, unul dintre pseudonimele moașei.

Bebelușii erau aruncați în fluviul Tamisa

Când autoritățile au ajuns la reședința Amaliei Dyer, au fost depășiți de duhoarea de rămășițe umane. Însă, nu au fost găsite cadavre. Mai mulți bebeluși au fost recuperați din Tamisa, fiecare cu bandă albă încă înfășurată în jurul gâtului.

Moașa criminală a fost judecată la Old Bailey în martie 1896, și a pledat că este nebună.  Un juriu a ajuns la un verdict în mai puțin de cinci minute. Ea s-a declarat vinovată de o singură crimă, dar folosind estimări bazate pe ani activi, a ucis probabil între 200 și 400 de copii.

Este comparată cu Jack Spintecătorul

Miercuri, 10 iunie 1896, chiar înainte de ora 9:00, Amelia Dyer a fost spânzurată. Deoarece crimele au avut loc în aceeași perioadă, unii cred că Amelia Dyer și Jack Spintecătorul sunt una și aceeași persoană.  Se credea că victimele Spintecătorului au fost femei cu avorturi comise de Dyer. Există puține dovezi care să susțină această teorie. Sursa: crimemuseum.org

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre