Simona Ionescu / Redactor Șef

Atenție, gospodine, începe luna piftiilor. Două rețete magice

Atenție, gospodine, începe luna piftiilor. Două rețete magice
După ce s-au afumat ciolanele de porc, gospodinele fierb în ianuarie potroace condimentate. Din vremuri imemoriale, ianuarie e luna piftiei în România. A răciturilor, potroacelor sau cotoroagelor. În fiecare zonă  geografică li se spune altfel bucăților de carne încremenite într-o masă gelatinoasă întărită.  

Tehnic vorbind, piftia e un gel. Este una dintre cele mai sănătoase preparate din porc, cu puține calorii, bogată în proteină și colagen. Piftia din carne de pasăre se prepară mai ales în Moldova. „Piftia se serveşte rece, direct din vasul în care a fost montată sau răsturnată, presărată cu boia de ardei, sare şi piper. E ideală alături de hrean cu smântână şi oţet”, spune Emanuel Ciocu de la Cevabun.ro, revistă online de cultură culinară.

Ponturi din bucătărie

Ideal e ca la fiert să se pună și ghearele de pasăre şi vârfurile aripilor. Acestea nu vor fi mâncate, însă conțin multă piele, din care va ieși gelatina bună.  Dacă aspicul nu e suficient de închegat, problema se rezolvă cu 1 – 2 lingurițe de gelatină alimentară. ”Gelatina se poate pune numai după ce vasul a fost luat de pe foc și a stat deoparte 10 minute, dar nu mai târziu de 20 de minute de când nu mai are sursă de căldură”, arată doamna Mariuța Petre.

Rețetă pentru piftie de porc

Ingrediente

1 ciolan de porc proaspăt, cu tot cu şorici

6 picioare de porc (partea de la ultima articulaţie în jos)

2 urechi de porc

2 cepe mari

3 morcovi

3 foi de dafin

1 căpăţână de usturoi

piper boabe

sare

Mod de preparare

Puneţi carnea la fiert într-o oală cu aproximativ 8 litri de apă rece. Se fierbe la foc mic, spumând des. Această etapă durează aproximativ 3 ore, până când carnea se desprinde de pe os. Apoi supa se lasă la rece până a doua zi, se ia grăsimea de la suprafața oalei, iar conținutul se pune din nou la fiert, la foc mic.

Se adaugă ceapa spălată dar cu tot cu coajă – pentru a da o culoare plăcută aspicului, apoi morcovii curăţaţi, foile de dafin şi boabele de piper. Totul se mai fierbe 45 de minute. La final curăţaţi şi pisaţi usturoiul şi adăugaţi-l în supă. Carnea și se lasă la răcit. Separat, supa va fi strecurată și se sărează, după gust. Ca să fie supa cât mai limpede, e recomandat să o vânturați de câteva ori dintr-un vas într-altul. Carnea desfăcută în bucăți se așează în farfurii. Peste, se toarnă aspicul, iar porțiile astfel pregătite se lasă la rece, tot până a doua zi.

Cum se prepară piftie de pasăre

Ingrediente

2 kilograme de carne de pasăre, cu tot cu oase și piele

3 litri de supă de pui

3 litri apă

2 cepe

2 linguri de ulei

6 căţei de usturoi

4 linguri de mazăre boabe congelată

2 morcovi

2 ardei grași roșii

10 boabe de piper

sare

Mod de preparare: Carnea se pune la fiert în supă și apă, la foc mic, spumând des, pentru a avea o culoare frumoasă și  transparență. După o oră de fiert, se adugă  ceapa și sarea. Se mai fierbe jumătate de oră, spumând în continuare, apoi se adaugă morcovii și se continua fierberea până ce carnea se desprinde de pe oase. Se adaugă usturoiul pisat, se mai lasă să dea un clocot, apoi se strecoară zeama, se degresează și se lasă  să se „liniștească” la rece. Morcovii, ardeii și mazărea se folosesc pentru decorul piftiei.

Răcituri în coajă de ou

În Regat se fac piftii decorate cu ouă fierte sau în coaja de ou. În loc de vase, aspicul și umplutura se pun în ouă din care a fost scos conținutul. După ce piftiile sunt reci, coaja se sparge, în farfurii rămânând formele ovoidale de piftie.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre