Simona Ionescu / Redactor Șef

Au ieșit ghioceii! Ce nu ați știut niciodată despre aceste flori delicate, cunoscute drept clopoțeii Domnului

Au ieșit ghioceii! Ce nu ați știut niciodată despre aceste flori delicate, cunoscute drept clopoțeii Domnului
Sunt atât de frumoși, încât nimeni nu rezistă în fața lor și multă lume se întreabă cum pot înflori peste straturile de zăpadă.

Vestitorii primăverii, ghioceii, au apărut pe tarabele florarilor. Povești și legende despre care nu ați auzit până acum.

Au ieșit ghioceii! Ce nu ați știut niciodată despre aceste flori delicate, cunoscute drept clopoțeii Domnului

Pe cât de gingași sunt, ghioceii sunt extrem de puternici și se spune că sunt primele flori care au apărut pe pământ după ce Adam și Eva au fost alungați din Rai. Tradiția povestește că în timp ce aceștia coborau pe pământ, un înger a transformat fulgii de zăpadă în ghiocei.

Printre primele locuri unde s-a auzit de aceste minunate flori este Anglia, unde se crede că aceștia ar fi fost aduși de călugării italieni și plantați în jurul mănăstirilor și cimitirelor. Motiv pentru care se crede că aduc ghinion. În Anglia nimeni nu oferă ghiocei unei persoane bolnave, întrucât se crede că i-ar grăbi sfârșitul.

Nu se dau ghiocei de Ziua îndrăgostiților

De asemenea, se spune că nu e bine să dăruiți ghiocei de Ziua Îndrăgostiților. Iar fetele necăsătorite nu e bine să cumpere primii ghiocei înfloriți, pentru că nu-și vor mai găsi jumătatea și vor rămâne singure toată viața. De această superstiție se leagă o poveste veche.

Istoria spune că în trecut o tânără și-ar fi găsit iubitul rănit și a încercat să îl vindece folosind ghiocei luați de la biserică. Ea n-a știut însă că bulbii florii sunt otrăvitori, fapt de altfel dovedit ulterior științific, și astfel băiatul a fost intoxicat și a trecut în lumea celor drepți.

În România, ghioceii sunt păstrați la icoane

Ghioceii sunt foarte iubiți în România și considerați simbolul Mărțișorului. Există și acum locuri în țară unde pe 24 februarie, de Dragobete, fetele culeg ghiocei din pădure pe care îi pun la urechi și în sân, ca să fie frumoase și iubite de flăcăi. De asemenea, există tradiția ca ghioceii să fie puși la icoane și păstrați până la Florii, când sunt înlocuiți cu crenguțe de salcie.

Sursă foto: aleph news

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre