Băuturile care conțin chinină, adică apa tonică (Kinley, Shweppes etc), nu se recomandă celor care au hipersensibilitate la alcaloizii indolo conținuți de chinină. De asemenea, aceste băuturi sunt interzise femeilor însărcinate, pe toată durata sarcinii. În literatura de specialitate există un caz de nou născut care la o zi de naștere a început să prezinte simptome de sevraj din cauza acestei băuturi răcoritoare.
Apa tonică te poate îmbolnăvi, dar te poate și vindeca!
După multe investigații, specialiștii au descoperit că mama consumase în sarcină peste un litru de apă tonică pe zi.
Micuțul a început să-și revină după două luni. Băuturile cu chinină nu sunt recomandate copiilor și nici persoanelor care au tulburări de ritm cardiac, sau celor cărora li se administrează medicamente anticoagulante.
Nu consumați băuturi cu chinină dacă aveți boli de rinichi sau ficat
Deși băuturile cu chinină reușesc să stopeze starea de vomă, nu se recomandă nici celor care au boli de rinichi sau ficat, nici celor cu glicemia scăzută sau persoanelor cu ritm cardiac anormal. De asemenea, cei care iau antibiotice, antiacide și statine trebuie să fie atenți la consumul băuturilor care conțin această substanță.
Simptomatologia intoleranței la chinină
Potrivit oamenilor de știință, simptomele care apar când se instalează intoleranța la chinină sunt zgomotele în urechi (tinitus), tulburări de vedere, stare de amețeală, hematoame. Dacă ați consumat cantități mari de băuturi cu chinină și vă confruntați cu așa ceva, mergeți imediat la medic.
Chinina a fost folosită pentru tratarea malariei
În trecut, chinina a fost folosită pentru a trata crampele musculare și malaria. Proprietățile sale au început să fie cunoscute încă din anul 1631, când iezuitul Alonso Messia a adus scoarță de china la Roma. Există mai multe tipuri, dar istoria spune că una dintre acestea, chinchona, ar fi vindecat-o pe contesa de Chinchón.
Din acel moment, chinina a fost folosită și pentru a trata gripa. De asemenea, chinina a scăzut rata mortalității muncitorilor care au lucrat la construirea Canalului Panama la începutul secolului al XX-lea.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook