Avertisment. Iată ce se întâmplă cu persoanele care dorm puțin

Avertisment. Iată ce se întâmplă cu persoanele care dorm puțin
Somnul este necesar sănătății și bunei desfășurări a vieții.  În funcție de vâstă, corpul are nevoie de un anume număr de ore de somn, pentru a funcționa perfect.

Persoanele care dorm puțin pot avea mari probleme de sănătate, avertizează medicii. Aceste persoane pot dezvolta boli cronice. În plus, e necesar ca somnul să fie preponderent nocturn, pentru a fi cu adevărat eficient. Dacă nu dormi destule ore pe noapte, ai toate motivele să-ți faci griji. Durata scurtă a somnului este asociată cu bolile cronice odată cu înaintarea în vârstă. Acum, cercetătorii vin cu informații concrete, după o analiză a datelor adunate pe parcursul a 25 de ani.

Cercetătorii au descoperit că persoanele de peste 50 de ani au nevoie de cel puțin 5 ore de somn pentru a reduce riscul de a dezvolta boli cronice.  Studiul, publicat în Plos Medicine, a avut în vedere peste 7.000 de subiecți din Marea Britanie, cu vârsta de minim 50 de ani care nu aveau o boală cronică. Dintre aceștia, pe o perioadă medie de urmărire de 25 de ani, 213 au murit fără a dezvolta vreo afecțiune cronică, 4.446 au dezvoltat una, iar dintre aceștia 2.297 au făcut o a doua boală, iar 787 au decedat.

Persoanele care dorm puțin dezvoltă boli cronice

După ce au analizat datele, cercetătorii au concluzionat că există o asociere a duratei somnului mai mică de cinci ore la vârsta de 50, 60 și 70 de ani cu riscul mai mare de a dezvolta multiple afecțiuni cronice. Asocierea cu o durată a somnului mai mare de 9 ore a fost observată doar atunci când a fost măsurată la persoane de 60 și 70 de ani.

Datele analizate arată că persoanele de 50 de ani care dormeau mai puțin de cinci ore pe noapte aveau un risc mai mare de a dezvolta o primă boală cronică. Și, ulterior, o alta, comparativ cu cele care dormeau șapte ore pe noapte.

Și somnul în exces poate fi periculos

Medicii au stabilit și că, în cazul persoanelor cu o afecțiune cronică, un somn de peste nouă ore poate fi asociat cu un risc mai mare de a dezvolta o altă boală.  Astfel, potrivit datelor cercetătorilor ar trebui să dormim, în mod ideal, aproximativ opt ore dacă vrem să fim sănătoși, însă minimum este de cinci ore.

Recomandarile noastre