Simona Ionescu / Redactor Șef

Busuiocul, bun în mâncare, dar și pentru organism

Busuiocul, bun în mâncare, dar și pentru organism
Planta aceasta aromată este folosită în bucătărie, dar și ca remediu natural pentru mai multe afecțiuni. Se pune la pizza, în salate, dar se poate face și un ceai în caz de răceală, gripă sau dureri de cap.

Proprietățile busuiocului au fost descoperite încă din Antichitate. Dacă acum bucătăriile mediteraneene îl folosesc în diverse preparate, acum 2000 de ani ceaiul de busuioc era folosit ca leac.

Busuiocul, bun în mâncare, dar și pentru organism

Busuiocul  dă un gust aparte preparatelor, dar are și multe beneficii asupra sănătăţii datorită conţinutului mare de vitamine şi minerale.

Istoricii spun că ceaiul de busuioc era folosit ca leac încă din timpul fenicienilor care îi atribuiau proprietăți magice. La noi, se pare că planta a sosit din timpul dacilor, deoarece apreciau mirosul și proprietățile sale. Așa s-ar explica obiceiul sfințirii locurilor cu busuiocul din datinele primilor creștini din spațiul de la nord de Dunăre.

Ceaiul de busuioc  a fost folosit mai întâi pentru durerile de gât, apoi au fost descoperite noi proprietăți. Se prepară astfel: se toarnă o cană de apă clocotită peste o linguriță de plantă uscată și mărunțită. Se acoperă vasul și se lasă 15 minute apoi care se strecoară. Ceaiul se bea cald, neîndulcit sau îndulcit cu un vârf de linguriță de miere de albine.

Ceaiul de busuioc. Beneficii

  • Ceaiul din frunze și flori de busuioc se recomandă în caz de crampe abdominale, infecții urinare, dureri de cap, laringită, faringită, gripă, vomă și răceală. Pentru tratarea durerilor în gât, nu se consumă băutură fierbinte deoarece irită și mai tare gâtul și întârzie vindecarea.
  • Busuiocul întărește sistemul imunitar, reglează funcțiile glandelor endocrine și metabolismul celular, tonifiind întregul organism.
  • Consumat zilnic, ceaiul ajută la tratarea și vindecarea cefaleei, colicilor intestinale, ulcerului gastric și colitelor de fermentație.
  • Despre busuioc specialiștii spun că este o plantă diuretică. Poate fi folosită în infecţii urinare, are acţiune protectoare asupra vaselor de sânge.
  • Busuiocul nu este recomandat nici femeilor însărcinate, celor care alăptează sau copiilor.

Splina: cauze ale durerilor și remedii naturale pentru acestea

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre