Simona Ionescu / Redactor Șef

Când apar ameţelile? Cum le prevenim

Când apar ameţelile? Cum le prevenim
Când și când, pot să apară stări de amețeală. Nu sunt un motiv de îngrijorare cadă nu se repetă prea des și nu durează prea mult. Când apar ameţelile? Cum le prevenim.

Dacă apare un sentiment de dezorientare și simți că vei leșina, nu e bine. Vertijul este un tip de ameţeală care creează o senzaţie falsă de mişcare sau de învârtire.

Apare când urechea interioară, ochii şi nervii senzoriali nu sunt în concordanţă, iar mintea devine confuză.

Când apar ameţelile? Cum le prevenim

Când apar ameţelile? Vertijul paroxistic poziţional bening (VPPB) este cel mai frecvent tip de amețeală. Provoacă o senzaţie scurtă, intensă şi falsă de mişcare sau de învârtire. Se declanşează în momentul în care mişti capul, în mod rapid, lateral sau pe spate, dacă te-ai lovit ori ai schimbat brusc poziţia corpului. Persoanele în vârstă sunt mai predispuse să se confrunte cu VPPB.

Boala Ménière este o afecţiune cauzată de acumularea de prea mult lichid în urechea internă. Persoanele predispuse sunt cele cu vârsta între 40 şi 60 de ani. Simptomele bolii apar spontan şi pot dura de la 20 de minute până la 24 de ore.

Pe lângă amețeală, te poţi confrunta cu ţiuitul în ureche, stări de greaţă şi de vărsături, probleme ale auzului.

Când apar ameţelile? Migrena

Migrena sau durerea de cap are o intensitate uşoară, medie sau severă şi poate dura până la 4 ore sau chiar şi câteva zile, dacă este netratată. Episodul de ameţeală poate dura de la câteva minute, până la câteva ore. Poate fi însoţit de sensibilitate la lumină, la sunete sau la mirosuri.

Când apar ameţelile? Scăderea tensiunii arteriale

O scădere importantă a tensiunii arteriale sistolice (primul număr sau maximul tensiometrului) poate cauza o senzaţie de ameţeală scurtă ori o senzaţie de leşin.

Apare când te ridici din pat sau de pe scaun. Persoanele predispuse se află în categoria de vârstă de peste 65 de ani. Deshidratarea, problemele cardiace şi endocrine, tulburările sistemului nervos pot cauza hipotensiunii.

Anxietatea poate o fi o cauză a amețelilor. Apare dintr-un sentiment de teamă sau de nelinişte, când durează o perioadă mai lungă de 6 luni şi dacă îţi afectează viaţa pe toate planurile.

Anumite tipuri de anxietate pot declanşa o senzaţie de ameţeală, cum ar fi atacul de panică, teama de a fi în spaţii largi sau de a ieşi din casă și altele.

Anemia poate fi o altă cauză important a amețelilor. Când celulele roşii sănătoase din sânge, responsabile cu transportul oxigenului către organe, sunt într-un număr redus apare anemia. Pe lângă episodul de ameţeală, o persoană anemică poate avea stări de oboseală, de slăbiciune, mâini şi picioare reci, piele palidă, lipsă de vitalitate.

Și glicemia scăzută, efortul fizic peste puteri, pot fi cause pentru amețeli.

Migrena sau durerea de cap are o intensitate uşoară, medie sau severă şi poate dura până la 4 ore sau chiar şi câteva zile, dacă nu este tratată

Când apar ameţelile? Ce e de făcut

Dacă ameţeala ori vertijul te surprind fără un motiv anume, spontan, pe o perioadă lungă, este nevoie să ceri imediat sfatul unui medic.

Dificultatea de a respira, durerea în piept, de cap, senzaţia de leşin, palpitaţii, sunt semen că trebuie consultat medicul.

În caz de dificultate de a merge, vărsături, probleme cu auzul, cu vederea, ţiuitul, senzaţia de slăbiciune, tot medicul vă spune ce e de făcut

Când apar ameţelile? Cum le poţi preveni   

  • Foloseşte-te de bara de protecţie a scării când cobori sau urci treptele.
  • Evită să faci mişcări bruşte.
  • Nu încerca să te ridici imediat din pat după ce ai stat întins ori să te apleci brusc.
  • Evită să bei cafeină sau alcool şi să fumezi deoarece pot agrava episoadele de ameţeală.
  • Atenţie la consumul de sare!

Amețeala. Recomandări

  • Aşază-te şi odihneşte-te până simţi că ameţeala a dispărut. Nu vei avea ocazia să cazi şi să te răneşti.
  • Bea apă, hidratează-te corespunzător.
  • Adoptă o alimentaţie echilibrată (fructe, legume, carne slabă, fără excese).
  • Nu sări peste programul de somn! Sursa: reginamaria.ro

Părul ne spune dacă vom suferi de inimă. Iată cum

Ceaiuri care îți curăță sângele de toxine

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre