Un studiu de la Universitatea Harvard a demonstrat care sunt, de fapt, cele trei secrete ale fericirii. Oamenii de știință a urmărit două generații de oameni. Sute de persoane au fost urmărite pe durata vieții lor. Acestora li s-a cerut să descrie diferite aspecte ale existenței. Studiul Grant și Harvard Study of Adult Development a dovedit că oamenii cei mai fericiți au menționat aceleași trei lucruri, scrie The Ladders.
Cercetarea a fost demarată în anul 1938 de cercetătorul dr. Arlie Bock de la Harvard Medical School. El a luat în vizor 268 de bărbați aflați în al doilea an de studii la universitate. Participanții au trecut prin măsurători fizice și fiziologice extensive, au completat chestionare șiau participat la interviuri pe durata vieții.
S-a observat că cele mai substanțiale modificări au apărut în jurul vârstei de 40 de ani. De exemplu, unul a devenit președinte al Statelor Unite (John F. Kennedy), altul a fost un autor de succes, iar patru au candidat la Senatul SUA.
Cele trei secrete ale fericirii
Succesul îndelungat. Primul element al unei vieți fericite e succesul pe termen lung. Dacă cineva a trecut prin traume și alte evenimente semnificative de viață nu a însemnat că nu va avea succes pe termen lung. Dimpotrivă, mulți care au mers înainte după dezamăgiri au avut în general succese de durată.
Unul din subiecți, Godfrey Camille, părea sortit eșecului. Era frământat de amintiri ale traumelor din copilărie. La 35 de ani, Camille a avut parte de o „trezire spirituală”. El a devenit psihiatru și și-a folosit experiențele de viață pentru a-i ajuta pe alții. Cercetătorii au constatat că, până la sfârșitul vieții, a fost unul dintre cei mai fericiți participanți la studiu.
Inteligența emoțională implică modul de abordare a piedicilor și problemelor din viață și influența lor asupra sănătății emoționale. Cercetătorii au constatat că aceia care pot răspunde pozitiv la necazuri sunt mai sănătoși fizic și emoțional decât cei care se complac în probleme.
Mai mult, cercetările au arătat că inteligența emoțională poate fi învățată și ameliorată în ani. Oamenii de știință au constatat că inteligența emoțională se întâlnește mai ales acolo unde e prezent succesul personal și profesional. În plus, ei spun că este învățată și măsurabilă, sporind odată cu vârsta.
Relațiile sunt cele mai importante. Este vorba de relațiile pozitive și profunde. Acestea sunt unul din cei mai importanți indicatori ai unei vieți fericite. Există o corelație directă între fericirea dată de relațiile apropiate, sănătate și fericire în general. „Relațiile puternice ajută la amânarea declinului fizic și mintal. Auto-îngrijirea organismului este importantă, iar cea a relațiilor este parte din ea”, a spus dr. Robert Waldinger, psihiatru la Harvard Medical School și actual director al Studiului Grant.
Sursa foto: Pixabay
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook