Simona Ionescu / Redactor Șef

Caz de forță majoră în Țara Soarelui Răsare. Familia imperială a Japoniei caută să înfieze băieți

Caz de forță majoră în Țara Soarelui Răsare. Familia imperială a Japoniei caută să înfieze băieți
O ciudățenie mai mare aproape că nici nu ne puteam imagina. Se vor înfia fii. Dar trebuie să fie, în mod obligatoriu, din anumite familii.  

E penurie de moștenitori de gen masculin, așa că familia imperială a Japoniei caută să înfieze băieți. Un prinț japonez în vârstă de 85 de ani intenționează să adopte un fiu pentru a salva familia imperială a națiunii de la dispariție.

Conform actualei legi a gospodăriilor imperiale, doar un copil de sex masculin descendent dintr-un împărat de sex masculin poate urca pe tron, dar în linia genealogică Naruhito au rămas doar patru bărbați eligibili, cu toții, cu excepția unuia, cu vârsta peste 55 de ani.

În fața potențialei dispariții a dinastiei împăratului Naruhito, fără nicio garanție că prințul Hisahito, în vârstă de 15 ani, va continua să nască un fiu, guvernul japonez are în vedere o modificare a Legii gospodăriei imperiale care ar permite prințului Hitachi, 85 de ani, să adopte  un moștenitor.

Familia imperială și guvernul japonez s-au confruntat cu critici. Sondajele de opinie au înregistrat un sprijin public ferm pentru o saltă chimbare de lege. Japonezii își doresc o lege ce să permită unei moștenitoare femeie să domnească în calitate de împărăteasă.

Familia imperială a Japoniei caută să înfieze băieți

Detaliile planului nu au fost confirmate. O scurgere de informații raportată de agenția de știri Kyodo a afirmat că a fost convocat un grup ministerial „expert” pentru a aborda iminenta criză a succesiunii. Prințul Hitachi și soția sa Hanako sunt primii candidați pentru adoptare.

Potrivit știrilor Kyodo, li s-ar permite să adopte moștenitori descendenți din fostele familii aristocratice și imperiale. Ideea e să mențină „statutul imperial” al liniei genealogice.

Tinerii bărbați din familiile aristocratice ar împărtăși o ascendență comună cu actuala familie imperială. Prin urmare, ar putea furniza o noua linie de bărbați eligibili.

Prințesa Mako e dorită la tron, conservatorii se opun din cauza unui cromozom

Dar criticii s-au întrebat de ce nu se ia considerare ceea ce pare a fi cea mai populară și evidentă soluție la problemă. Permiterea unei împărate de sex feminin să conducă familia imperială. Femeile au jucat mult timp un rol proeminent în cultura japoneză, în afaceri și în mediul academic. Mai mult, națiunea ar putea avea în curând prima femeie prim-ministru dacă Sanae Takaichi, în vârstă de 60 de ani, va fi aleasă în locul lui Yoshihide Suga, care urmează să demisioneze, scrie Daily Mail.

O altă parte a schimbării legii luată în considerare de miniștri ar permite prințeselor să rămână membri ai familiei imperiale atunci când se căsătoresc în afara liniei genealogice. Acest amendament ar permite prințesei Mako, nepoata împăratului Naruhito, să rămână parte a familiei imperiale. Și, în teorie, ar însemna oricare din fiii pe care îi poartă să urce pe tron.

Dar tradiționaliștii se opun din nou acestui lucru. Orice fiu al unei prințese care se căsătorește în afara liniei genealogice imperiale nu ar purta cromozomul masculin Y moștenit de la miticul împărat Jimmu. Prințesa Mako, în vârstă de 29 de ani, intenționează să se căsătorească cu logodnicul ei Kei Komuro, de asemenea, în vârstă de 29 de ani, la sfârșitul anului.

Dacă cuplul se căsătorește, prințesa Mako își va pierde dreptul de a face parte din familia imperială japoneză în conformitate cu legea actuală. Situația e și mai complicată. După nuntă, Mako intenționează să se mute în Statele Unite, unde Komoru așteaptă rezultatele examenelor sale de drept din SUA, intenționând să ia o ofertă de muncă la o firmă de avocatură din New York.

Sursa foto: Instagram

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre