Simona Ionescu / Redactor Șef

Cele mai vechi case de pe planetă care sunt locuite și azi

Cele mai vechi case de pe planetă care sunt locuite și azi
Unele dintre ele sunt construite cu secole în urmă, dar nu au fost date uitării. Care sunt cele mai vechi case de pe planetă unde și astăzi locuiesc oameni.

De la case săpate în stâncă la conace, toate spun o poveste. Unele sunt vechi de milenii, altele au fost ridicate în urmă cu secole. Unele dintre ele rămân locuite și în ziua de astăzi.

Cele mai vechi case de pe planetă care sunt locuite și azi

Unele dintre cele mai spectaculoase locuințe care există pe planetă se află în Iran, în satul Kandovan. Este vorba de case săpate în rocă vulcanică cu 700 de ani în urmă de refugiați. Aceștia încercau să scape de hordele mongole. Casele sunt cunoscute sub denumirea de Karaans (stupi de albine).

Casele unde oamenii au stat dintotdeauna au patru etaje, iar la parter oamenii își țin animalele. Primele două etaje sunt pentru locuit, iar ultimul este folosit ca și spațiu de depozitare. Locul a devenit atracția turiștilor și pentru faptul că izvorul din sat se spune că are apă vindecătoare.

Casele din Acoma Pueblo sunt așezate în vârful unor stânci

Despre satul Acoma Pueblo din New Mexico se spune că datează din secolul al XII-lea, însă oamenii susțin că este mult mai vechi. În acest loc rupt parcă dintr-o altă lume, cele mai vechi case au fost construite undeva, în jurul anilor 1144-1150, pe vârful unor stânci.

Oamenii de știință susțin însă că așezarea a fost populată pentru prima dată cu 2000 de ani. Superbele case sunt ridicate din gresie și chirpici, iar în trecut se putea ajunge acolo doar folosind o scară săpată în gresie.

Și italienii se laudă cu locuințe săpate în calcar, dovezile arătând că oamenii au stat acolo încă din anul 7000 î.e.n. Locuințele sunt săpate în peșterile Sassi di Matera și au fost, de asemenea, locuite permanent.

Sursă foto: incredibilia

 

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre