Chec știe să facă aproape orice gospodină. Cu stafide, cu lămâie, cu cacao. Cu mere ați încercat? Dar cu varză, carne, ciuperci? Iată o rețetă care poate fi folosită în fel și chip!
Chec umplut cu mere. O rețetă inedită
Chec umplut cu mere, sau alte ingrediente, este foarte interesant. Rețeta am găsit-o la retete-usoare.info.
Puteți pregăti checul cu mere, varză, ouă, ciuperci, carne. Puteți face checul pătrat, cerc sau pur și triunghiular.
Ingrediente
Pentru aluat
- 200 ml de apă minerală (lapte, chefir, iaurt sau lapte acru);
- 2 linguri de zahăr;
- ½ linguriță de sare;
- 7 gr de drojdie uscată sau 14 gr de drojdie proaspătă;
- 60 ml de ulei;
- 300-350 gr de făină.
Pentru umplutură
- 1 kg de mere;
- 2-3 linguri de zeamă de lămâie;
- 2 linguri de zahăr sau după gust;
- 30 gr de unt.
Mod de preparare
- Turnați apa într-un vas, adăugați zahăr, drojdie, sare și amestecați.
- Cerneți făina treptat și amestecați cu lingura. După prima partidă de făină, adăugați ulei și amestecați cât să-l încorporați complet. Frământați aluatul în vas, apoi pe suprafața de lucru. Aluatul final trebuie să fie elastic.
- Acoperiți vasul cu folie de plastic și lăsați aluatul să dospească timp de 40-60 de minute la loc cald.
- Curățați merele de coajă și le treceți prin răzătoarea mare sau le tăiați bucăți mici.
- Transferați merele într-o tigaie, le stropiți cu zeamă de lămâie, amestecați și le înăbușiți timp de 5 minute sub capac.
- Adăugați zahăr și unt, amestecați și gătiți umplutura timp de încă 5 minute, cât să se evaporeze lichidul. O lăsați să se răcească.
- Presărați suprafața de lucru cu făină, transferați aluatul și îl lucrați. Îl împărțiți în 7-10 bucăți, în funcție de ce mărime doriți să fie pateurile, și le rotunjiți.
- Întindeți o lipie, faceți 5-6 incizii pe o jumătate, le acoperiți cu a doua jumătate de aluat și lipiți puțin marginea.
- Adăugați umplutură în mijloc și o acoperiți mai întâi cu o parte de aluat, apoi cu cealaltă parte și lipiți bine marginea.
- Ungeți forma de copt cu ulei, așezați pateurile, lăsați checul să se odihnească timp de 10-15 minute, îl ungeți cu gălbenuș bătut cu 1 lingură de lapte și presărați marginea cu mac.
- Dați forma la cuptorul rece și coaceți checul timp de 30-35 de minute la temperatura de 180°С.
- Scoateți checul imediat din formă, acoperiți-l cu un prosop și îl lăsați să se răcească complet, apoi îl serviți. Sursa și foto: retete-usoare.info