Ciuperci la grătar cu sos gorgonzola și nuci caramelizate. Rețeta lui Vlăduț

Ciuperci la grătar cu sos gorgonzola și nuci caramelizate. Rețeta lui Vlăduț
Dacă iubiți ciupercile, dar și sosul de brânză ușor picant, combinați-le armonios într-un preparat simplu, ideal pentru orice masă din zi, așa cum ne propune Vlăduț, bucătarul de la Neatza cu Răzvan și Dani și rezultatul va fi peste așteptări de bun.

Din ingrediente puține ce combină armonios gusturile: picant, dulce și sărat, Vlăduţ, bucătarul de la Neatza cu Răzvan şi Dani, ne propune să preparăm o delicioasă rețetă de ciuperci la grătar cu sos gorgonzola și nuci caramelizate.

Pentru un plus de gust și ceva crocant, mai pregătim și câteva nuci caramelizate, ușor dulci și ușor sărate, care merg de minune cu sosul gorgonzola, dar și 1-2 struguri ușor deshidratați la cuptor, pentru a beneficia din plin de aroma lor.

Ciuperci la grătar cu sos – Ingrediente

500 gr ciuperci japoneze king oyster sau hribi

200 gr gorgonzola

500 ml smântână dulce

100 gr nuci

1 lingură de miere + 1 lingură apă

sare

1-2 struguri de masă

Mod de preparare

Nici nu vă închipuiți cât de simplu și rapid se pregătește aceste preparat pe bază de ciuperci, sos gorgonzola și nuci, perfect pentru o masă în familie.

Ciupercile curățate și sțerse cu prosoape de hârtie absorbante, umezite cu apă, se taie pe jumătate, longitudinal, sau în felii mai grosiere și se prepară pe grătar, pe grill, sau în tigaia de teflon încinsă, fără grăsime și fără a fi asezonate cu sare. Sarea adăugată peste ciuperci are efectul de a scoate apa din ele, iar acestea nu se vor deshidrata cum dorim, ci vor fierbe în sucul propriu.

Pentru prepararea sosului gorgonzola, se pune smântâna lichidă la încălzit și se lasă până dă într-un clocot. Imediat se adaugă gorgonzola ruptă în bucăți și se amestecă intens până se topește brânza și se formează un sos cremos.

Cum pregătim nuci caramelizate? Miezul de nucă desfăcut în jumătăți, sau sferturi se împrăștie într-o tavă, pe hârtie de copt. Se glazurează cu ajutorul unei pensule de patiserie, cu puțină miere diluată cu apă și se presară puțină sare deasupra. Se dă tava cu nuci la cuptor, la 200 de grade, pentru aproximativ 10 minute. Strugurii se dau și ei la cuptor pentru câteva minute, pentru a se deshidrata ușor și a-și degaja aroma.

Se servesc delicioasele ciuperci la grătar cu sos gorgonzola și nuci caramelizate, alături de strugurii deshidratați și ne-am asigurat una dintre mesele principale ale zilei.

Sursa: Chefi la cuțite