Ciuperci și cartofi pe plită. Rețetă de post de la chef Adi Hădean

Ciuperci și cartofi pe plită. Rețetă de post de la chef Adi Hădean
Cartofii și fasolea sunt de bază în zilele de post. Uite o rețetă de la chef Adi Hădean, cu ciuperci parfumate, sos de pătrunjel  și cartofi pe plită.

Celebrul bucătar maramureșan vine cu rețete care să-i aducă aminte de gusturile de acasă. Putem să gătim rețete interesante, cu celebrul bucătar Adi Hădean.

Blogul lui Adi Hădean este unul dintre cele mai vizitate din țara noastră, iar ardeleanul știe ce spune. Puteți să îl urmăriți și la emisiunea ”La cină”, pe Digi 24, unde gătește, sâmbăta seara, pentru invitații Ionelei Năstase.

Blogul lui Adi Hădean este unul dintre cele mai vizitate din țara noastră, iar ardeleanul știe ce spune

Ciuperci și cartofi pe plită. Rețetă de post de la chef Adi Hădean

Ciuperci și cartofi pe plită, o rețetă aromată. O rețetă de post cu ciuperci parfumate și cartofi pe plită. Îi era poftă.

”Am avut noroc şi am găsit la magazin ciuperci de cultură drăguţe şi foarte proaspete, de diferite tipuri: ciuperci brune, portobelo, shitake, enoki, shimeji maro şi albe. Se poate folosi orice tip de ciuperci care vă place, nu există o regulă scrisă pentru această reţetă.

Eu am pus în sacoşă cȃte puţin din fiecare tip, însă gălbiorii au stat la baza alegerii mele, prin urmare, am cumpărat şi 30 g de gălbiori uscaţi. Mai întȃi, am acoperit gălbiorii cu apă rece şi i-am lăsat la hidratat timp de 20 de minute.

După doar cȃteva minute, am simţit un miros plăcut ce m-a dus brusc în alt loc dintr-o vară recentă, cu cetină de brad şi muşchi verde”, ne ademenește celebrul bucătar.

Ingrediente

 • 400-500 g ciuperci de tipuri diferite;
 • 1 ceapă roşie medie;
 • 3 căţei de usturoi;
 • 2 linguri de ulei de măsline;
 • 100 ml supă concentrată de legume;
 • 100 ml smȃntȃnă pentru gătit;
 • 2 crenguţe de cimbrişor proaspăt;
 • sare şi piper negru proaspăt măcinat.

Ingredientele pentru persillade (sos)

 • 1 legătură de pătrunjel;
 • 3 căţei de usturoi (proporţia este de 2 căţei la 20 g de pătrunjel);
 • 1 lingură de ulei de măsline;
 • coaja rasă de la o jumătate de lămȃie bio;
 • sare.

La cele două liste, se adaugă 2 cartofi mari, dintr-un soi nefăinos.

Mod de preparare

Înainte de a începe prepararea mȃncării de ciuperci, am tăiat cartofii curătaţi de coajă şi spălaţi în felii de 1 cm grosime. I-am pus la fiert în apă rece cu sare. Am vrut să rămȃnă fermi, pentru a nu se sfărȃmă la copt. După 10-15 minute i-am luat de pe foc. Am scurs apa şi i-am lăsat la răcit pe şerveţele din hȃrtie absorbantă.

Gălbiorii se lasă în apă rece timp de 20 de minute pentru hidratat. Am curăţat şi tăiat grosier celelalte ciuperci, am tăiat ceapa peştişori şi am tocat mărunt usturoiul. Am pus la topit şi nişte cuburi de supă concentrată de legume.

Am aşezat gălbiorii într-o strecurătoare şi i-am presat uşor. Apoi, am pus toate ciupercile într-o cratiţă încăpătoare, pe foc mediu. Le-am gătit fără ulei preţ de 2-3 minute, doar atȃt cȃt să se evapore din ele surplusul de apă şi să emane o aromă plăcută.

Am aruncat în cratiţă ceapa şi usturoiul, am adăugat uleiul, sarea şi piperul şi mai mult de jumătate din cantitatea de frunze de cimbrişor. După 2 minute, în care aromele s-au petrecut unele cu altele, am adăugat supa de legume şi smȃntȃna de gătit.

A durat foarte puţin pȃnă cȃnd lichidul a început să fiarbă şi să se formeze sosul. După alte 3-4 minute am luat cratiţa de pe foc şi am presărat peste legume restul frunzelor de cimbru.

Prepararea persilladei (sos)

Combinaţia de pătrunjel proaspăt tocat, usturoi şi coajă de lămȃie, adăugată pe cartofii fierbinţi, chiar înainte de servire, oferă o savoare incredibilă acestui fel de mȃncare.

Am folosit un mojar pentru a pisa usturoiul şi frunzele de pătrunjel, împreună cu un praf de sare şi uleiul de măsline. Ingredientele se pot toca mărunt şi de mȃnă, amestecȃndu-se apoi cu sarea şi uleiul. Am adăugat coaja rasă de lămȃie şi persillade a fost gata.

La final, am încins bine de tot o tigaie de oţel, ce reprezintă înlocuitoarea plitei de sobă în bucătăria mea de la bloc. Am aşezat în ea feliile de cartofi prefierte. Le-am copt pȃnă cȃnd s-au pătrus bine şi au căpătat o crustă pe fiecare parte.

Le-am aşezat imediat pe farfurie alături de ciuperci. Le-am prăfuit cu puţină sare şi le-am făcut cunoştinţă, aşa fiebinţi, cu amestecul de pătrunjel, usturoi şi coajă de lămȃie.

Sursa și foto: adihadean.ro


Tartine cu ciuperci champignon. Fierbinți și crocante

Ce se întâmplă în organism atunci când consumi ciuperci