Comunism & Caviar. Dezvăluirile unui fiu de fost demnitar: „Au mâncat icre negre până le-a ieșit herpes la gură!”

Comunism & Caviar. Dezvăluirile unui fiu de fost demnitar: „Au mâncat icre negre până le-a ieșit herpes la gură!”
Într-o perioadă în care România ducea dorul celor mai banale alimente, la nivel înalt ospățurile erau extravagante. Fiul fostului premier comunist al României și-a amintit despre perioada în care tatăl său, un politician extrem de important și bine văzut la nivel înternațional, primea caviar din Iran.

Lider marcant al Epocii de Aur, Ion Gheorghe Maurer ducea, alături de familia sa, o viață îmbelșugată. Fiul său a povestit recent, la EVZ Play, cum ajunseseră să aibă la masă, în perioada comunistă, kilograme de caviar.

Ion Gheorghe Maurer, membru PCR încă din 1936, fost premier al României, ministru de Externe și preșdinte al Consiliului de miniștri, și-a câștigat notorietatea nu doar în țară, ci și peste hotare.

El a mediat o pace istorică între ruși și chinezi, a intermediat afaceri de miliarde de dolari și a fost apreciat de mai toți liderii lumii. Cu toate acestea, Maurer s-a retras repede politica mare, întrucât nu părea să fie de acord cu ideile lui Nicolae Ceaușescu. Fiul fostului demnitar, Jean Maurer, a făcut dezvăluiri în cadrul serialului Istoria Secretă.

„Taică-miu a fost foarte bun prieten cu Amir-Abbas Hoveyda (n.r. prim-ministrul Iranului 1965-1977) și, implicit, avea o relație foarte bună și cu Shahanshah-ul Pahlavi Aryamehr. A fost de mai multe ori în Iran, a fost o vizita neoficială a primului-ministru în România, atunci s-au pus bazele combinatului Petromidia pentru prelucrarea țițeiului iranian”, a povestit fiul fostului prim-ministru comunist.

Prieten cu președintele firmei Krupp

Fostul politician avea relații foarte bune și cu Germania, în special cu Berthold Beitz, care a fost președintele firmei Krupp după al Doilea Război Mondial(…).

Când acesta era prim-ministru al României, firma Krupp intrase într-o aproape insolvență, iar statul german nu mai putea să asigure o finanțare suficientă. Din acest motiv Berthold Beitz i-a spus lui Maurer că se caută un cumpărător pentru 25% din acțiunile firmei Krupp. (…)

“La care taică-miu a spus că vorbește cu Iranul care era interesant. El a fost mediatorul contractului de vânzare-cumpărare”, povestește Jean Maurer.

În urma acestei tranzacții, mai-marii Iranului au vrut să-i mulțumească în mod deosebit lui Ion Gheorghe Maurer.

„Prim-ministrul Iranului îi trimitea lui taică-miu în fiecare lună 2-3 kilograme de caviar iranian, care e și cel mai scump și cel mai bun. Mâncam o lingură, două, dar erau șase cutii! Drept urmare, toți aghiotanții, toți șoferii mâncau caviar. Deci s-a mâncat caviar în casa lui Maurer de le-a ieșit herpes la gură. (…)  Maică-mea mă alerga într-adevăr cu lingura de caviar”, își amintește Jean Maurer.

Omul care a mediat conflictul ruso-chinez

Totodată, fiul fostului demnitar a mai povestit și cum a ajuns tatăl său să fie apreciat și de ruși, dar și de chinezi.

„Taică-miu a fost acceptat și de către chinezi și de către ruși ca mediator în conflictul din Manciuria, în conflictele ruso-chineze. (…) Rezultatele medierii între Rusia și China pe care le-a dus taică-miu, nu pot să spun că le-a condus, dar se ducea la ruși, după care se ducea la chinezi, după care iar la ruși. Transmitea doleanțele unei părți și încerca să le pună de acord cu doleanțele celeilalte părți. Până la urmă relațiile s-au detensionat, nu de tot, dar taică-miu a fost apreciat și de chinezi, și de ruși în egală măsură”, a precizat Jean Maurer.