Simona Ionescu / Redactor Șef

Consumul regulat de cafea reduce riscul apariției de diabet

Consumul regulat de cafea reduce riscul apariției de diabet
E bine să bem cafea? Dacă da, în ce cantitate să fie ca să nu supărăm organismul? La aceste întrebări au răspuns cercetătorii, în 30 de studii. Au analizat comportamentul a 1,2 milioane de oameni și au tras o concluzie surprinzătoare.

Oamenii de știință cercetează iar și iar unele boli care macină Omenirea. Peste 336 de milioane sunt bolnavi de diabet, din care un milion în România. Pe acest subiect, s-au făcut cercetări amănunțite și se poate spune că rezultatele sunt bune.

Consumul regulat de cafea reduce riscul apariției de diabet

Diabetul este o boală care afectează peste 336 de milioane de oameni de pe toată planeta. Este motivul pentru care cercetătorii încearcă să găsească noi explicații și soluții pentru limitarea acestei maladii.

Au fost făcute 30 de noi studii din care reiese că un consum regulat de cafea ar putea reduce riscul apariției de diabet de tip 2 cu circa 30%. Cercetarea a fost bazată pe monitorizarea a 1,2 milioane de oameni, pentru o mai bună înțelegere a modului în care consumul de cafea afectează dezvoltarea diabetului de tip 2.

Recent a fost publicată lucrarea ”Consumul de cafea și riscul redus de apariție a diabetului de tip 2”, realizată de Prof. Conf. Mattias Carlström și Susanna Larsson.

Analiza lor a arătat că atât cafeaua cu cafeină, cât și cea decafeinizată, contribuie la reducerea riscului de diabet de tip 2. Această asociere depinde de doză. Riscul de diabet de tip 2 scade cu 7% (cafea cu cafeină) și respectiv 6% (cafea decafeinizată) per ceașcă de cafea pe zi.

A crescut numărul bolnavilor de diabet

Cercetătorii au constatat că relația dintre consumul de cafea și diabetul de tip 2 este de interes major. Diabetul de tip 2 este de asemenea asociat mai multor complicații adverse. Acest lucru ce conduce la o mai mare răspundere a individului, dar și a sistemului sanitar.

Autorii au revizuit mecanismele potențiale de baza care au contribuit la efectele consumului de cafea asupra riscului de diabet de tip 2. S-a demonstrat că aportul acut și pe termen lung de cafea poate reduce stresul oxidativ asociat diabetului de tip 2.

Mai multe studii au arătat că un consum regulat de cafea poate reduce nivelurile de markeri pro-inflamatorii. Inflamatia cronică de grad redus a fost asociată unor boli cardiovasculare și metabolice, precum diabetul de tip 2.

Sunt necesare studii suplimentare. Cunoștințele existente obținute din studiile actuale subliniază prevenția diabetului de tip 2 prin aportul sporit de cafea.

Împreună cu alte schimbări importante ale stilului de viață pentru eliminarea mai multor factori de risc. Și cafeaua ar putea oferi ocazii terapeutice noi pentru diabetul de tip 2 și de complicații ale acestuia. Sursa: doctorulzilei.ro


Chipsuri din mălai și cartofi. Gustări pentru diabetici și pofticioși

Marmelada de portocale. Este bună și pentru diabetici

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre