Cum a fost împins la sinucidere fratele lui Ceaușescu, în sediul agenției de la Viena

Cum a fost împins la sinucidere fratele lui Ceaușescu, în sediul agenției de la Viena
Marin, fratele mai mare a lui Nicolae Ceaușescu, a încercat de trei ori să se sinucidă, în decembrie 1989. Înainte de a-i reuși ultima tentativă, a scris o lungă scrisoare, de 14 pagini, în care a spus de ce a luat această decizie. Fiica lui a povestit despre acea perioadă, când toată familia liderului comunist nu mai avea nici casă, nici haine.

Mihaela Moraru Ceaușescu, fiica lui Marin și nepoata lui Nicolae Ceaușescu, a fost invitata lui Mihai Gâdea, la ”Sinteza zilei”, de la Antena 3. Timp de 12 ani a refuzat să mai acorde interviuri pentru că au fost jurnaliști care au scris prea multe neadevăruri despre familia ei și a lui Nicolae Ceaușescu. Este profesor universitar și autor a mai multe cărți de nivel academic. Cu ani în urmă, însă, a scris și o carte autobiografică.

Cum a fost împins la sinucidere fratele lui Ceaușescu, în sediul agenției de la Viena

Marin Ceaușescu a fost fratele cel mare al lui Nicolae Ceaușescu. A lucrat toată viața în diplomație, ca atașat economic pe lângă câteva ambasade ale României. Ultimii ani de viață i-a petrecut în Agenția economică de la Viena. El s-a sinucis în noaptea de 26 decembrie 1989.

După ce a fost închis de subalternii din agenție într-o cameră, fără nici o veste despre familia sa, securiștii i-au adus un televizor. Era transmisă execuția lui Nicolae Ceaușescu și a Elenei Ceaușescu. Despre familia lui i-au spus că soția lui este moartă, iar cele două fiice au fost condamnate la închisoare pe viață.

Probabil, atunci, Marin Ceaușescu s-a gândit că nu mai are rost să trăiască. A scris o scrisoare lungă, ca un testament, care să ajungă la una din fetele sale. Pe 14 pagini, și-a scris viața, crezurile și trăirile din decembrie 1989.  O scrisoare-testament. Scrie cum a încercat să se sinucidă cu gaz, dar nu i-a reușit. A încercat să se spânzure, dar lustra a căzut cu sfoară cu tot. Abia a treia oară a reușit, după cum a povestit Mihaela Moraru Ceaușescu, fiica lui cea mare. A fost găsit spânzurat de oglindă. Mult timp s-a speculat că, de fapt, a fost asasinat.

Nepoata lui Ceaușescu, fiica cea mare a lui Marin, a povestit la Sinteza Zilei cum au fost ultimele zile ale tatălui său. A dezvăluit și ce conține scrisoarea-testament lăsată înainte ca acesta să moară, la Viena.

Nepoatele lui Nicolae Ceaușescu au aflat de la radio că tatăl lor s-a sinucis

Pe 26 decembrie 1989, Marin Ceaușescu era încă şeful Agenţiei Economice a României din Viena. Fratele mai mare al lui Nicolae Ceaușescu, a fost găsit spânzurat în subsolul Reprezentanței Economice a României la Viena.

După 32 de ani, fiica sa Mihaela Moraru Ceaușescu a povestit cum a aflat vestea tragică. „Pe 25 decembrie eram la sora mea. Fiind şi mai mică era foarte marcată. În primul rând eram marcate că nu știam nimic de tata şi de mama. Pe 28 dimineaţa, la ora 5:00, am ascultat la radio. «În pivnița Agenţiei Economice din Viena a fost găsit trupul neînsuflețit al lui Marin Ceaușescu care s-a spânzurat.» M-am dus, am sculat-o pe sora mea şi i-am spus că a murit tata.

Pe 12 ianuarie m-am întors acasă. Mi s-a făcut percheziție în casă. Imediat după m-a sunat la telefon cineva, o voce masculină. Mi-a zis: «a sosit tatăl dumneavoastră». Şi zic: «Tata trăiește?» «Ei, trăieşte, a venit coşciugul. Veniţi să-l luați.» Pe mine m-a ajutat mult Dorin Prunariu care era atunci ministrul Aviației. Mi-a dat maşină şi tot ce trebuie fiindcă nu puteam aduce de la aeroportul Otopeni un sicriu în Dacia.”

Au primit scrisoarea după 3 ani

Toți membrii familiei Ceaușescu au fost anchetați. Se știe că Zoia, soțul ei și Nicu Ceaușescu au fost închiși. Toate bunurile membrilor familiei Ceaușescu au fost confiscate, inclusiv casele, hainele.

”Eu am avut parte de un procuror foarte antipatic. Mi-amintesc că îl chema Laurențiu, iar de atunci nu mai suport acest nume. Cu mama s-a purtat frumos, alt procuror. Pe mine m-a cam chinuit. Îmi spunea mereu că mă poate băga la beci. La vreo trei ani am aflat că, imediat în 21, 22 (n.r. decembrie) tata a fost încuiat în cameră. Avea un apartament de 3 camere, i-au luat televizorul, asta descrie tata în scrisoare.

La trei ani ne-au dat scrisoarea, pentru că tata era cercetat post mortem. Între timp, mama aflase de la o persoană că s-au purtat urât cu el, l-au încuiat în casă. Apoi i-a adus televizorul şi el credea că lucrurile se aranjează spre mai bine. Şi pe urmă scrie, „am văzut”, deci i-au adus televizorul să vadă execuția. Nu ştiu ce o fi simțit el când a văzut-o”, a povestit profesoara Mihaela Moraru Ceaușescu.

Ce mai scria Marin Ceaușescu în scrisoarea de adio

”Subalternii îi spuneau că mama este moartă, iar noi, fetele, arestate. Tata spune că şi-a dat seama şi este prea bătrân să mai suporte. Şi el scrie acolo, de unde eu zic că poate şi-a luat viaţa singur, prefer să gândesc aşa. Scrie: «Nu vreau să înfrunt atâta ură şi atâta umilință, prefer să plec». Şi descrie pe două zile: «Am încercat, ieri, dar nu am reuşit, cu gaze». A avut două tentative – cu gaze şi o dată a mai încercat să se spânzure în bucătărie, dar nu a ţinut lustra, aşa descrie el. Şi el spune la un moment dat: «Ce greu este să pleci, trebuie să o fac noaptea. Ziua nu se poate. Este foarte greu să pleci într-un întuneric veșnic când este soarele pe cer», a povestit Mihaela Moraru Ceaușescu, fiica fratelui dictatorului Nicolae Ceaușescu la Sinteza Zilei, de la Antena 3.