Cum prepară Vlăduț Varză a la Cluj sau Varză în straturi

Cum prepară Vlăduț Varză a la Cluj sau Varză în straturi
Pentru atunci când poftim la sarmale și nu avem timp, sau chef de împăturit, putem apela cu încredere rețeta de Varză a la Cluj sau Varză în straturi, care se prepară mult mai rapid și gustul este asemănător cu cel al sarmalelor.

Rețeta de Varză la Cuj, este o rețetă tradițională din zona Ardealului, având aceleași ingrediente ca și Rețeta clasică de sarmale, doar că acestea se așază în straturi. Se poate prepara atât cu varză acră, cât și cu varză proaspătă, în ambele variante fiind la fel de delicioasă.

Ingrediente pentru Rețeta Varză a la Cluj, sau Varză în straturi

Pentru stratul de varză: 2 verze acre, medii

2 cepe galbene, medii

1 lingură ulei de floarea soarelui

2 lingurițe boia de ardei, afumată

1 linguriță cimbru uscat

1 linguriță mărar uscat

1/2 linguriță chimen măcinat

1/2 linguriță piper măcinat

Pentru stratul de carne: 1200 gr carne tocată ( vită+porc)

2 cepe

2 lingurițe boia de ardei afumată

1 linguriță sare

1/2 linguriță piper macinat

1 lingură ulei

1 lingură amestec de legume uscate

Pentru stratul de orez: 200 gr orez

600 ml apă

1/2 linguriță sare

2 linguri smântână acră, pentru deasupra

Mod de preparare

Punem uleiul la încins, într-o tigaie încăpătoare și călim ușor ceapa tocată. Adăugăm carnea tocată, asezonată cu condimentele și o amestecăm bine cu ceapa. Lăsăm carnea să se prepare până este bine pătrunsă, amestecând-o constant. Apoi, scurgem o parte din grăsimea lăsată, pe care o vom folosi la varză.

Pentru straturile de varză, două la număr, scurgem bine varza și o tocăm mărunt, sau fideluță. Dacă este prea acră sau prea sărată, o ținem 10-15 minute în apă rece, apoi o scurgem bine. Eu am sărit peste acest procedeu pentru că oricum ne place acră. Punem, într-o tigaie încăpătoare, uleiul plus grăsimea scursă de la carne și călim ceapa tocată. Adaugăm varza bine scursă și o călim pentru 10-12 minute, amestecând-o bine cu ceapa. Adăugăm și condimentele.

Fierbem și orezul în apă cu sare, dar nu îl lăsăm să fiarbă decât 3/4 din cât ar trebui în mod normal.

Într-un vas termorezistent, așezăm un strat de varză. Peste varză întindem orezul, apoi stratul de carne și deasupra mai punem un strat de varză. Peste ultimul strat de varză întindem un strat subțire de smântână, atât cât să acopere varza. Dăm vasul la cuptor la 180 de grade, pentru aproximativ 35-40 de minute. Servim delicioasa Varză a la Cluj, caldă, cu smântână și ardei iute, cu mămăliguță sau pâine, după preferințe.

Sursa: Chefi la cuțite

Scapă de aceste lucruri, dacă nu vrei să ai casa invadată de insecte

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp