Cum se prepară supa de fistic

Cum se prepară supa de fistic
O supă cu totul specială are ca principal ingredient fisticul. Yasmin Khan, este istoric al Indiei Britanice și profesor asociat de istorie la Kellogg College, Oxford, a dezvăluit în cartea sa de rețete persane – Poveștile Șofranului, punct cu punct cum se prepară aceasta. Vă invităm să descoperiți acest fel de mâncare cu adevărat exotic.

Fisticul  reprezintă comoara culinară națională a Iranului. În Iran, la o întâlnire de dragoste, duci o inimă plină cu fistic, scrie Yasmin Khan. Există mai multe tipuri de fistic, cel iranian fiind, de departe, cel mai bogat în arome. O spun cunoscătorii. Supa de fistic este nu numai deosebită la gust, plină de arome și mirosuri îmbătătoare, ci și extrem de sățioasă.

Rețetă. Supa de fistic

Ingrediente: 200g fistic iranian verde crud în coajă, 25g unt, o ceapă, 2 căței usturoi, un fir de praz, un vârf de linguriță de semințe chimion, o lingură de făină de porumb (nu mălai), un litru de supă (preferabil de pui),  sucul de la o portocală și de la jumătate de limă. Mai e nevoie, pentru topping de: 100 g iaurt grecesc, olingură de fistic măcinat mare sau zdrobit, sumac

Prepararea: durează 20 minute. Mai întâi, opăriți fisticul 2 minute. Frecați-l apoi în prosop până cade de pe el pielița și clătiți cu apă caldă până ce e curat complet. Căliți în unt ceapa, prazul, usturoiul. Tăiați-le cum vreți că oricum le băgați în blender. Cu cât sunt mai mărunte, cu atât se gătesc mai repede.

Prăjiți și chimionul, râșniți-l sau sfărâmați-l în mojar, puneți-l peste ceapă. Apoi, adăugați făina de porumb amestecată cu o lingură de apă și apoi puneți și supa. Totul se condimentează cu sare și piper, după gust, apoi se lasă să fiarbă la foc mic, sub capac, 15 minute.  După acest timp, supa e gata să fie desăvârșită. Așa cum e se pune în blender. Ideal e să blendați cinci minute.

Supa se servește cu o lingură de iaurt, fistic mărunțit deasupra și cât luați cu trei degete sumac.

Sursa foto:  The Saffron Tales – Recipes from the Persian Kitchen, by Yasmin Khan