Carnea de curcan este foarte hrănitoare și o sursă populară de proteine este consumată în întreaga lume. Deoarece curcanul are un conținut scăzut de mioglobină (o proteină care conferă cărnii roșii culoarea sa), aceasta este clasificată drept „carne albă”.

De ce să mâncăm carne de curcan?

Curcanul este similar cu puiul, atât din punct de vedere nutrițional, cât și din punct de vedere al gustului, dar are o aromă mai puternică și o textură mai uscată. Nu uitați să vă uitați pe etichetă! Dacă vedeți hormoni, multă sare ori aditivi ar fi bine să fiți prudenți.

Carnea de curcan este o sursă foarte bogată de proteine, niacină, vitamina B6 și aminoacid triptotan. În afară de acești nutrienți, mai conține zinc și vitamina B12. Carnea albă de curcan fără piele are un conținut scăzut de grăsimi și este o sursă excelentă de proteine de calitate.

Nutrienții din curcan depind de partea a curcanului din care este luată carnea. De exemplu, carnea „neagră”, care se găsește în mușchii activi, cum ar fi picioarele sau coapsele, tinde să aibă mai multe grăsimi și calorii decât carnea albă, în timp ce carnea albă conține puțin mai multe proteine.

Mai mult, pielea de curcan este bogată în grăsimi. Aceasta înseamnă că bucățile de carne cu piele au mai multe calorii și grăsimi decât bucațile fără piele.

De exemplu, 100 de grame de carne de curcan cu pielea conține 169 de calorii și 5,5 grame de grăsime, în timp ce aceeași cantitate fără piele are 139 de calorii și doar 2,5 grame de grăsime.

Carnea de curcan. Beneficii

Deși carnea de curcan nu fie la fel de bogată în nutrienți precum carnea roșie, curcanul este un aliment foarte nutritiv cu multiple beneficii pentru organismul uman.

  • Carnea de curcan conține toată gama de vitamine B în cantități decente, în special vitamina B3 (niacină) și B6 (piridoxină). Vitaminele B joacă un rol esențial în sănătatea noastră și sunt implicate în procese esențiale, de la metabolismul energetic la funcția nervoasă și producția de hormoni.
  • La fel ca și orice altă carne, curcanul conține diverse compuși precum carnosina, creatina și taurina. Carnosina este rezultatul combinării a doi aminoacizi histidină și beta-alanină și se crede că are proprietăți anti-îmbătrânire și cardio-protectoare. Creatina are, de asemenea, câteva avantaje interesante, în principal legate de îmbunătățirea performanței sportive, rezistența și forța musculară.
  • În ceea ce privește taurina, acesta este un aminoacid esențial care poate avea unele beneficii cardiovasculare.
  • Carnea de curcan este bogată în minerale precum seleniu, zinc și fosfor. Seleniul ajută corpul să producă hormoni tiroidieni, care îți reglează metabolismul și rata de creștere. Zincul este un mineral esențial necesar pentru multe procese corporale diferite, cum ar fi expresia genelor, sinteza proteinelor și reacțiile enzimelor . Fosforul este vital pentru sănătatea oaselor.

Carnea de curcan. Riscuri

Deși această carne are multe beneficii, este important să se limiteze produsele de curcan prelucrate, deoarece aceste produse pot avea o cantitate mare de soidu (sare).

Varietățile procesate, precum șunca de curcan, cârnați , pot conține cantități mari de sare. Sodiu este de obicei adăugat ca și conservant sau potențiator de arome.


Secretul Elenei Băsescu, dezvăluit după ce a participat la Masked Singer! El e bărbatul de care nu o poate despărți nimeni

Distribuie știrea: Facebook | Twitter | WhatsApp

Parteneri