Simona Ionescu / Redactor Șef

Descoperire medicală: De ce trebuie să îți măsori talia constant și să o păstrezi la mai puțin de jumătate din înălțime

Descoperire medicală: De ce trebuie să îți măsori talia constant și să o păstrezi la mai puțin de jumătate din înălțime
Oamenii ar trebui încurajați să-și măsoare talia pentru a verifica dacă nu au prea multă grăsime periculoasă în jurul mijlocului, spun medicii.

Talia unui adult ar trebui să fie mai mică de jumătate din înălțime pentru a reduce riscurile pentru sănătate, recomandă The National Institute for Health and Care Excellence  (NICE) din Marea Britanie. Măsurarea indicelui de masă corporală (IMC) este de asemenea utilă – dar nu ia în considerare excesul de greutate din jurul abdomenului. Stratul adipos depozitat în jurul taliei crește riscul afecțiunilor precum diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, bolile de inimă și accidentul vascular cerebral.

Un nou proiect de ghid de la NICE spune că oamenii din unele grupuri etnice, cum ar fi asiaticii sau cei de culoare, sunt mai predispuși la acest tip de acumulare de grăsime în jurul taliei, care se numește „adipoziție centrală”. Ei ar trebui să utilizeze ca fiind referințe praguri mai mici ale IMC pentru obezitate pentru a ajuta la prezicerea riscurilor specifice pentru sănătate.

Cum se măsoară corect talia

Dar NICE avertizează că chiar și cei dintr-o categorie sănătoasă de greutate conform IMC ar putea avea prea multă grăsime în jurul taliei. Pentru a măsura talia, centimetrul se poziționează la mijlocul distanței dintre partea de jos a coastelor și partea superioară a șoldurilor. Măsura se ia după ce ați expirat în mod natural. Dacă ai 175 cm, de exemplu, atunci dimensiunea taliei ar trebui să fie mai mică de 87,5 cm (jumătate din înălțime).

Măsurarea raportului dintre talie și înălțime poate fi utilizată pentru ambele sexe și pentru toate grupurile etnice, precum și pentru adulții foarte musculoși, adaugă noul ghid al NICE. Cu mențiunea că măsurătorile circumferinței taliei nu sunt exacte la persoanele cu un IMC peste 35, la femeile însărcinate sau la copiii sub doi ani, arată BBC.com.

Risc de boală

Cele mai recente estimări pentru Anglia sugerează că 28% dintre adulți sunt obezi și încă 36% sunt supraponderali – o problemă care costă sistemul național de sănătate mai mult de 6 miliarde de lire sterline. Profesorul Naveed Sattar, profesor de medicină metabolică la Universitatea din Glasgow, a spus că este „incert” dacă acest nou mesaj este preluat, dar a spus că nu dăunează niciodată să încerci „noi modalități” de a-i determina pe oameni să se gândească la sănătatea lor.

Alți experți spun că măsurarea taliei nu funcționează pentru persoanele care sunt foarte scunde sau pentru persoanele în vârstă de peste 60 de ani, care ar putea fi pierdut în înălțime odată cu îmbătrânirea.

Dar profesorul Rachel Batterham, consultant în obezitate, diabet și endocrinologie, care face parte din comitetul de ghiduri NICE, a spus: „Mărirea grăsimii abdominale crește riscul unei persoane de a dezvolta mai multe boli care limitează viața, inclusiv diabetul de tip 2 și bolile de inimă. Raportul talie-înălțime este o măsură simplă, ușor de utilizat, care identifică persoanele care prezintă un risc crescut pentru sănătate și ar beneficia de sprijin pentru gestionarea greutății pentru a-și îmbunătăți sănătatea”.

Pandemia a crescut numărul persoanelor obeze și supraponderale

Dr. Paul Chrisp, directorul centrului de ghiduri de la NICE, a declarat că proiectul de ghid actualizat îi ajută pe oameni să înțeleagă ce factori le afectează sănătatea și cum să le abordeze. În timpul pandemiei, a existat o creștere substanțială a obezității la copiii din Anglia, 25% fiind clasificați ca fiind obezi până în momentul în care părăsesc școala primară, potrivit datelor recente ale NHS, mai arată sursa citată.

Dr. Nivedita Aswani, medic pediatru specializat în diabet și gestionarea greutății la Spitalul de Copii Sheffield, a spus că inclusiv copiii mici sunt expuși efectelor grăsimii abdominale.

 Ce este un indice de masă corporală (IMC) sănătos?

* greutate sănătoasă: IMC 18,5 kg/m2 până la 24,9 kg/m2

* exces de greutate: IMC 25 kg/m2 până la 29,9 kg/m2

* clasa de obezitate 1: IMC 30 kg/m2 până la 34,9 kg/m2

* clasa de obezitate 2: IMC 35 kg/m2 până la 39,9 kg/m2

* clasa de obezitate 3: IMC 40 kg/m2 sau mai mult

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre