Simona Ionescu / Redactor Șef

A început sezonul ei. Cum se prepară prăjitura cu bezea și rubarbă

A început sezonul ei. Cum se prepară prăjitura cu bezea și rubarbă
Prăjitura cu bezea și rubarbă e ceva cu adevărat special. În Ardeal se folosește adesea rubarba în bucătărie, iar această perioadă e chiar sezonul în care planta se recoltează.

Un blat simplu cu bucățele de rubarbă încorporate în el, alături de o bezea pufoasă — așa se prezintă această rețetă de prăjitură tradițională în zona Ardealului. Laura, de la „Căsuța cu bunătăți”, povestește că știe rețeta din copilărie, fiind una dintre prăjiturile preferate ale familiei.

„Era foarte ușor de făcut și, cum era și acrișoară, era perfectă pentru vremea caldă de afară. Dar merge super în orice anotimp – ca să o spun drept. Rubarba se poate înlocui practic cu alte fructe curățate și tăiate cubulețe sau se poate pune doar gem simplu – dacă se poate un gem cât mai acrișor”, dezvăluie aceasta. În zona Sibiului, de unde este ea, rubarbei i se mai spune și răbarbură.

Ce este rubarba și cum se folosește

Rubarba (numită și rabarbăr sau regional răbarbură, rubarbură) este o plantă perenă, cu tulpini lungi, groase și cărnoase, care se folosesc în bucătărie, în special în deserturi. Numele științific al plantei este Rheum rhabarbarum sau Rheum × hybridum.

Dacă nu ați mai folosit rubarbă, e bine să rețineți că din plantă nu se folosește decât tulpina, frunzele fiind toxice. Când este tânără, tulpina de rubarbă este fragedă, dar, pe măsură ce îmbătrânește, coaja devine mai ațoasă. În acest al doilea caz, o puteți înlătura. Nu e un pas obligatoriu – chiar dacă e ațoasă, tulpina încă poate fi consumată.

Ingrediente pentru prăjitura cu bezea și rubarbă

Blat:

* 2–3 tije rubarbă lungi

* 1 ou întreg și 4 gălbenușuri

* 200 g zahăr

* 150 g unt (80% grăsime)

* 50 ml lapte

* 1 fiolă esență de vanilie

* 300 g făină

* 1/2 plic praf de copt

Bezea

* 4 albușuri

* un strop de sare

* 100 g zahăr

Mod de preparare

Se spală tulpinile de rubarbă, se înlătură frunzele, și cu un cuțit tip peeler se decojesc tulpinile. Acest pas nu e obligatoriu, depinde și de cât de bătrână e planta. Când e fragedă, aproape nu are coajă. Tijele se taie în bucățele și se lasă deoparte. Totodată, se pregătește o tavă, acoperită cu hârtie de copt.

Pentru pregătirea blatului, se separă cele 4 ouă. Gălbenușurile se folosesc la pandișpan, albușurile la bezea. Se pun cele 4 gălbenușuri și 1 ou întreg în bolul mixerului și se adaugă 200 g zahăr, apoi se mixează până ce compoziția devine galben pal la culoare și ușor aerată. Se taie untul bucățele mici și se adaugă treptat peste mixul de gălbenușuri cu zahăr. Când untul s-a încorporat în compoziție, se toarnă și 50 ml lapte, apoi esența de vanilie.

Într-un bol separat se pregătesc 300 g făină, peste care se adaugă 5 g praf de copt (jumătate de plic) și se amestecă bine. Apoi se cerne totul prin sită. Se adaugă treptat făina peste compoziția de gălbenușuri. Se amestecă cu mixerul, la viteză mică, sau manual.

După ce s-a încorporat toată făina în compoziția de ou, fără a avea cocoloașe, se toarnă blatul în tava de copt și se nivelează uniform. Deasupra blatului se distribuie în mod egal bucățelele de rubarbă, apoi se coace în cuptorul preîncălzit, la 170°C, pentru circa 30 de minute.

Cât timp pandișpanul se coace, se pregătește bezeaua, mixând cele 4 albușuri cu puțină sare. După ce s-au transformat în spumă, se adaugă zahărul și se mixează în continuare, până când spuma de albușuri se transformă într-o bezea tare și sticloasă.

După ce blatul s-a copt, se întinde deasupra bezeaua într-un strat uniform, iar prăjitura se reintroduce în cuptor pentru încă 15 minute, până când bezeaua s-a rumenit la suprafață. Ulterior, prăjitura se scoate din tavă și se lasă pe un grătar să se răcească înainte de a o tăia și servi. Pentru a se portiona frumos, e necesar să curățați cuțitul după fiecare tăietură.

Citește și:

Un desert care dă dependență: Rulouri cu scorțișoară, moi și lipicioase

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *