Cercetătorii de la Institutul Karolinska din Stockholm (Suedia) au demonstrat că ciocolata ajută la prevenirea unor boli cerebrovasculare, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale, potrivit rezultatelor unui studiu publicat în ultimul număr al revistei „Neurology”.
Studiul a inclus peste 37.000 de cetățeni suedezi care au răspuns la un chestionar despre obiceiurile lor alimentare. Starea sănătății lor a fost monitorizată timp de 10 ani. Cercetătorii au descoperit că suedezii care mâncau ciocolată au avut șanse mai puține să facă AVC.
Profesorul Susanna Larsson, autorul studiului, a declarat pentru BBC că „efectul benefic al consumului de ciocolată poate fi legat de flavonoidele pe care le conține, deoarece acestea par să protejeze împotriva bolilor cardiovasculare datorită proprietăților lor antioxidante, anticoagulanților și antiinflamator”.
„Este, de asemenea, posibil ca flavonoidele din ciocolată să scadă nivelul colesterolului rău din sânge și să scadă tensiunea arterială”, a subliniat cercetătorul. Prin urmare, nu aveți niciun motiv să mai stați pe gânduri, trebuie să includeți ciocolata cât mai des în meniu. Evident, în cantități rezonabile.
Suedezii au creat această prăjitură delicioasă cu ciocolată, Kladdkaka. Finalul e un fel de brioșă cu miezul moale, care curge ca o budincă. Avantajul, pe lângă gustul savuros, e că se prepară foarte repede.
Ingrediente pentru prăjitura cu ciocolată Kladdkaka
145 g unt sărat, topit
360 g zahăr granulat
120 g făină simplă
60 g cacao pudră
3 oua mari, bătute ușor
O tavă de 17 cm
Mod de preparare
Se începe cu baterea ouălor, împreună cu zahărul, până se obține o cremă pufoasă. Ulterior se adaugă pudra de cacao și, în final, făina. După ce toate s-au încorporat, adăugați untul topit.
Coaceți la 160 de grade C timp de 30-35 minute. Când este gata, blatul trebuie să fie crocant și întărit, iar centrul trebuie să fie în continuare lipicios. Se lasă să se răcească complet în tavă, înainte de a se servi. Păstrați prăjitura la frigider și reîncălziți dacă doriți să aveți consistența unei budinci lipicioase.
View this post on Instagram
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook