Simona Ionescu / Redactor Șef

Beneficiile și dezavantajele dietei pescatariene. Ce spun specialiștii

Beneficiile și dezavantajele dietei pescatariene. Ce spun specialiștii
Din ce în ce mai multe persoane optează pentru dieta pescatariană. Termenul pescatarian a fost inventat la începutul anilor 1990 și este o combinație a cuvântului italian pentru pește, „pesce”, și a cuvântului „vegetarian”. Ce beneficii are această dietă spun specialiștii.

Specialiștii spun că un pescatarian consumă doar pește și fructe de mare, alături de fructe și legume sau pot consuma și fructe și lactate. Care sunt motivele pentru care oamenii renunță din ce în ce mai mult la carnea roșie și cea de pasăre și se îndreaptă către dieta pescatariană.

Dacă pentru unele persoane e pur și simplu o chestiune de gust, pentru altele o dietă bazată pe plante plus pește este sănătoasă pentru inimă. În literatura științifică, această dietă este deseori descrisă ca fiind „pesco-vegetariană” și este inclusă în spectrul vegetarianismului.

Dieta se bazează în mare parte pe plante, cu cereale integrale, nuci, leguminoase, legume și grăsimi sănătoase, fructele de mare jucând un rol cheie ca principală sursă de proteine. La fel cum dietele vegetariene pot varia foarte mult, la fel se întâmplă și cu cele pescatariene.

Pescatarienii au un risc mai mic de a dezvolta diabet

Un studiu a constatat că femeile pescatariene s-au îngrășat cu 2,5 kilograme mai puțin în fiecare an decât femeile care consumă carne. Iar persoanele care și-au schimbat dieta într-o direcție mai mult bazată pe plante au luat cel mai puțin în greutate.

Un alt studiu a concluzionat că pescarienii au avut un risc mai mic de a dezvolta diabet, de 4,8%, în comparație cu omnivorii, de 7,6%. În plus, un studiu amplu a analizat persoanele care mâncau carne rar sau erau pescatarieni. Aceștia aveau un risc cu 22% mai mic de a muri din cauza bolilor de inimă, în comparație cu consumatorii obișnuiți de carne.

Obțineți mai mult Omega-3

Beneficiile consumului de pește și fructe de mare

Peștele este cel mai bun mod de a obține acizi grași omega-3. Unele alimente vegetale, inclusiv nucile și semințele de in, conțin acid alfa-linolenic (ALA), un tip de grăsime omega-3. În schimb, peștele gras, cum ar fi somonul și sardinele, conține EPA și DHA, cu beneficii suplimentare pentru sănătate, ce ajută nu doar inima ci și funcția cerebrală și starea de spirit.

Preocupări legate de mediu

Potrivit Organizației Națiunilor Unite, creșterea animalelor contribuie la 15% din toate emisiile de carbon produse de om. În schimb, producerea de pește și fructe de mare are o amprentă de carbon mai mică decât producerea oricărui tip de carne animală sau brânză. Un studiu din 2014 a calculat că dietele celor care consumă pește au provocat cu 46% mai puține emisii de gaze cu efect de seră decât dietele persoanelor care au consumat cel puțin o porție de carne pe zi.

Ce consumă pescatarienii

Cei care au optat pentru o dietă pescatariană consumă cereale integrale și produse din cereale, leguminoase, inclusiv fasole, linte, tofu și humus, nuci și unt de nuci, alune și semințe, inclusiv semințe de cânepă, de chia și de in, fructe, legume, pește și crustacee. Dar și lactate, inclusiv iaurt, lapte, brânză și ouă. Pescatarienii nu consumă carne de vită, pui, porc, miel, curcan sau de vânătoare.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre