Simona Ionescu / Redactor Șef

Prăjitura Brownie: o negresă cu stil. Un desert mai bun ca ciocolata!

Prăjitura Brownie: o negresă cu stil. Un desert mai bun ca ciocolata!
Acest desert nu este chiar ceea ce numim noi „prăjitură”, spun cofetarii. Este brownie, adică un desert care nu are nimic de-a face cu un pandișpan pufos și bine crescut. O brownie trebuie să fie umedă, densă, lipicioasă și „chewy”, adică să se lipească puțin de dinți.

Ingrediente

Ingredientele necesare sunt accesibile, ușor de găsit și anume:

-230 de grame de ciocolată cu 70% cacao, ruptă în bucăți

-120 de grame de unt 80% grăsime (sau margarină pentru prăjituri)

-80 de grame de făină

-25 de grame de cacao neagră, aromată

-200 de grame de zahăr

-3 ouă mari

-1 lingură de extract de vanilie

-1 praf de sare

-opțional: alune, bucățele de ciocolată, marshmallows, cereale

Cum preparăm o brownie

Într-o crăticioară se pune ciocolata cu 70% cacao și untul. Se topește pe foc mic, amestecând constant doar atât cât e nevoie să se topească ciocolata și untul complet.  Se transferă, apoi, conținutul cratiței într-un bol încăpător. Asta va și ajuta la răcirea mai rapidă a ciocolatei înaintea pasului următor. Răzuiți bine cu o spatulă crăticioara, nu vrem să pierdem nicio picătură!

Porniți cuptorul și fixați-l la 175°C. Pregătiți o tavă de aproximativ 17,5 x 30 cm sau una pătrată de 22,5 x 22.5 cm. Căptușiți tava cu hârtie de copt așa încât marginile hârtiei să rămână destul de mari de jur împrejur. E important ca suprafața tăvii în centimetri pătrați să fie în jurul a 520cm² (17.5*30= 525cm² sau 22,5*22,5 = 506,25cm²), altfel veți obține o brownie prea groasă care va rămâne crudă sau una prea subțire care se va usca.

În compoziția de ciocolată cu unt, abia călduță, se adaugă zahărul. Se omogenizează scurt cu telul. Nu e nevoie ca zahărul să se topească. Se adaugă ouăle unul câte unul, bătând cu telul după fiecare ou adăugat până când se omogenizează bine.

Se adaugă extractul de vanilie și sarea, apoi cacaoa și făina cernute printr-o sită deasă. Se omogenizează făina cu o spatulă lată și flexibilă, ridicând compoziția de pe fundul castronului către suprafață, doar atât cât să se amestece. Nu amestecați exagerat sau prea energic. Este de preferat, mai degrabă, să rămână foarte mici porțiuni vizibile de făină ici-colo, care oricum se vor omogeniza în timpul coacerii, decât să se amestece exagerat și să se dezvolte rețeaua de gluten din făină. Un gluten dezvoltat ar duce la o brownie tare și gumoasă. Se adaugă la final adaosurile preferate (nuci, ciocolată etc) și se încorporează rapid cu spatula.

Se toarnă compoziția în tava pregătită așa cum am explicat la punctul 2 și se dă la cuptor la o înălțime medie. Se coace timp de 30 de minute în cuptorul preîncălzit la 175 de grade Celsius.

În final, atunci când se face proba cu o scobitoare înfiptă în mijlocul tăvii cu brownie, aceasta trebuie să iasă cu doar câteva bucățele umede de aluat, nu complet îmbrăcată în compoziție, dar nici uscată. Se scoate brownie din cuptor, se lasă să se răcească în tavă timp de 5 minute apoi se apucă marginile răsfrânte alte hârtiei de copt și se transferă cu ajutorul acestora pe un grătar pentru prăjituri, pe care se lasă să se răcească complet. Dacă o să obțineți o brownie cu o crustă crocantă, care va crăpa din loc în loc, e exact așa cum trebuie, ușor crocantă la exterior și moale și lipicioasă în interior.

Brownie se taie cu un cuțit bine ascuțit după ce se răcește complet. E bine să ștergeți cuțitul după fiecare tăietură, cu un șervet umed. După preferință, se poate adăuga deasupra un topping sau o glazură.

Rețetă de Granola preparată în casă. Mic dejun delicios

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre