Mai târziu am învățat cum se gătesc urzicile și am înțeles că nu era nimic neobișnuit în gestul bunicului „aclimatizat” la viața de oraș, care căuta ierburile, primăvara. Dintotdeauna oamenii au cules bunătățile verzi proaspăt ieșite din pământ primăvara, ca să-și revigoreze organismul. După iarna în care alimentele fresh au lipsit, inclusiv medicii și nutriționiștii recomandă consumarea verdețurilor de primăvară, care folosesc la detoxifiere și pun sângele în mișcare.
În piețe se găsesc deja de vânzare grămăjoare de urzici, leurdă sau ștevie, plus că au apărut ceapa și usturoiul verde cu care ierburile ”sălbatice” culese de pe câmp se combină minunat.
Cum se gătesc urzicile. Ciorba de urzici
Ingrediente: 1 l borș, o farfurie adâncă plină cu urzici, 3 linguri de orez, sare, un gălbenuș, două linguri de smântână.
Preparare: Se aleg urzicile tinere, abia înmugurite și se culeg doar frunzele. Acestea se spală, apoi se opăresc și se pun la fiert într-o oală cu apă. Se adaugă o ceapă tăiată mărunt, orezul. Când totul este fiert, se pune borșul fiert, între timp, separat. Se potrivește de sare, se mai lasă să dea un clocot, apoi se adaugă smântâna amestecată cu gălbenușul de ou.
Cum se gătesc urzicile. Mâncare de urzici
Ingrediente: ½ kg de urzici, 100 g de slănină afumată, o ceapă, 30 g de făină, 100 ml smântână, zeamă de lămâie, 2 fire usturoi verde, o legătură de mărar (opțional), sare.
Preparare: Urzicile se spală în câteva ape reci. Tăiați slănina în cuburi mici și rumeniți-o la foc domol, apoi vasul se ridică de pe foc, se pune ceapa tăiată mărunt și se lasă un minut, după care se adaugă urzicile și un litru de apă fierbinte. Toate se lasă la fiert, la foc mic, cu vasul acoperit.
Când sunt gata, scoateți urzicile într-o strecurătoare, apoi fie se toacă mărunt, fie se blendează. Separat, într-un vas se amestecă făina cu puțină apa rece, și se adaugă sosul peste urzici. Apoi se completează cu apa în care au fiert urzicile (500 ml). Lăsați mâncarea să clocotească, apoi luați vasul la o parte și puneți smântâna bătută cu o linguriță de apă rece, apoi potriviți de sare, aromați cu usturoi tocat și mărar verde. Mâncarea de urzici se servește că atare sau alături de ouă ochiuri.
Silimar se pregătește și mâncarea de șetvie, cu mențiunea că în loc de smântână, se poate adăuga pastă de roșii.
Sursa foto: Adrian Pîclișan
Viața la cea mai mica dimensiune. Cum trăiești în cea mai mică locuință, pe cea mai mică insulă
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook