Acestor preparate de patiserie li se mai spune ”cărticele”, haioșe, haioase, după cum bunicile le-au numit de-a lungul timpului. Păcințele cu gem.
”Cărticele” cu gem de prune. Rețeta cu osânză
Cuvantul „háj” în maghiară înseamnă chiar osânză, de unde le și vine numele de haiose, fiind o specialitate ungurească, o prăjitură clasică de iarnă. La umplutură, se folosește un gem acrișor, de prune sau caise.
Ingrediente
- 3 căni de făină
- 1 cană cu zahăr
- 1 cană cu untură de porc
- coaja răzuită de la o lămâie
- 1 plic praf de copt
- 1 plic drojdie uscată
- 250 ml lapte rece
- 1 ou
- puțină făină pentru frământat.
Mod de preparare
Dacă folosiți osânză, aceasta trebuie dată prin mașina de tocat. Se poate face și cu untură.
- Se pune făina într-un bol suficient de mare și se adaugă zahărul în bol.
Se pune untura moale (să fie la temperatura camerei) și se răzuiește coaja de lămâie în bol. - Puneți praful de copt și drojdia în lapte, apoi amestecați bine și așteaptați câteva minute.
Puneți oul și laptele în bol, apoi amestecați ingredientele. - Puneți puțină făină pe o suprafață de lucru, răstoarnați aluatul și frământați-l circa 1-2 minute.
- Se mai frământă un pic pe masa de lucru, după care se dă bine cu făină pe dedesubt și deasupra.
- Aluatul se întinde așa la 0,5 cm grosime.
- Pasta de osânză cu făină o împărțiți în 5 părți. Peste aluatul întins se aplică prima parte pe 2/3 din suprafață (dacă împărțim aluatul întins imaginat în 3 părți pe lung, ungem în mijloc și în dreapta)
- Cu partea neunsă se acoperă partea din mijloc și peste se pune partea din dreapta. Apoi se mai împăturește de jos în sus pe 1/3 și de sus în jos.
- Să nu va sperie faptul că osânza nu se întinde chiar așa de ușor. Aluatul devine tot mai dens și are nevoie de timpi prelungiți de relaxare pentru a trece din nou la întinderea lui.
- Se obține astfel un pătrățel care se lasă 10 minute la odihnit. Operațiunea se repetă de 5 ori, până terminăm și ultima parte de osânză.
- După ultima împăturire, se întinde din nou la o grosime de 0,5 cm.
- Se taie dreptunghiuri de 6 x 9 (aproximativ). La mijloc punem gemul.
- După ce am terminat cu umplutura, se așează într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
- Luăm un dreptunghi cu umplutură în mâna, îl închidem ca pe o carte și așezăm haiosul în tavă cu partea pe care am pus umplutură în jos.
- Vor sta la cuptor până se rumenesc frumos și se deschid ca o carte. Se pudează cu zahăr. Sursa: savoruriurbane.ro
Iată ceva ce nu știați. Când trebuie să bem, de fapt, cafeaua cu lapte
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook