Simona Ionescu / Redactor Șef

Chec cu urzici și lămâie – un desert cum nu ați mai pomenit

Chec cu urzici și lămâie – un desert cum nu ați mai pomenit
Știm deja că urzicile sunt comestibile și, mai ales, că sunt pline de vitamine și minerale – un adevărat remediu pentru organismul care a ieșit din iarnă. Merită să profităm cât încă le mai găsim în piață sau pe câmp, pentru a le transforma într-un desert surprinzător.

Până acum, știam cu toții că se pot prepara diverse feluri din urzici, precum mâncarea de urzici (asemănătoare cu cea de spanac) sau ciorba. Dar o prăjitură? Se pare că da. Și e chiar delicioasă, după cum spun toți cei care au încercat-o. Este simplu de pregătit acest desert: chec cu urzici și lămâie. Rezultatul? Un chec pufos, asemănător cu clasicul chec cu lămâie, dar cu o culoare minunată – verde – și un plus de vitamine.

Așa cum știm din bătrâni, urzicile sunt unele dintre cele mai nutritive plante sălbatice, pline de vitamine și minerale. Le găsim din abundență primăvara devreme, iar cel mai bun moment pentru cules este atunci când sunt încă tinere și fragede. În piețele din România încă se vând urzici proaspete, chiar și la supermarketuri, așa că e momentul perfect să testăm această rețetă delicioasă.

Ingrediente pentru chec cu urzici și lămâie

– 100 g frunze de urzici 

– 200 ml lapte vegetal (pentru varianta vegană) sau lapte normal 

– 1 lingură suc de lămâie 

– 75 ml ulei de floarea-soarelui 

– 200 g zahăr 

– 250 g făină albă 

– 1 linguriță bicarbonat de sodiu 

– coaja rasă de la 1 lămâie bio 

– un praf de sare 

Mod de preparare

Se preîncălzește cuptorul la 170°C și se tapetează cu hârtie de copt o formă de chec.  Se spală bine urzicile, apoi se fierb câteva minute. Se clătesc cu apă rece, se scurg bine și se storc de apă.  Într-un blender, se mixează urzicile cu laptele și sucul de lămâie până se obține un amestec fin. 

Apoi se amestecă piureul obținut cu uleiul într-un bol. În final, se încorporează zahărul, făina, bicarbonatul, coaja de lămâie și sarea. Se toarnă toată compoziția în forma de chec și se coace timp de 45 – 55 de minute ori până ce checul verde trece testul scobitorii. 

După ce s-a copt, cât timp checul este încă destul de cald, se amestecă 50 g zahăr tos cu sucul de la o lămâie și se toarnă glazura deasupra.

Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

Recomandarile noastre
Stiri parteneri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *