Vă prezentăm o reţetă de post, deosebit de gustoasă. Reţeta este mai puţin întâlnită în cărţile de bucate, dar este des preparată în mănăstiri şi în familiile ortodoxe din nordul Moldovei.
Chiftele mănăstireşti din fasole boabe
Este vorba despre preparatul numit „chiftele din fasole boabe cu garnitură din orez”, aşa cum se regăseşte el în volumul „Mâncăruri şi dulciuri de post”, publicat de prezbitera Garoafa Coman în anul 1994, la Editura Bizantină. Este de adăugat că volumul are binecuvântarea arhimandritului Sofian Boghiu, ecumenul mănăstirii Antim din Bucureşti.
Ingrediente (pentru patru porţii)
- Două căni de fasole boabe
- 2-3 felii de franzelă
- O cană de orez
- O ceaşcă de ulei
- Două cepe
- 5-6 căţei de usturoi
- Un morcov
- Un păstârnac
- Două frunze de dafin
- O legătură de mărar
- O legătură de pătrunjel
- 50 grame de făină
- Sare, cimbru (după gust)
Mod de preparare
- Se fierbe fasole după procedura obişnuită.
- După ce se schimbă prima apă, se pun morcovul, păstârnacul şi ceapa, evident tocate.
- Se adaugă cele două frunze de dafin şi se sărează după gust.
- Când fasolea este bine fiartă se scurge de zeamă (Atenţie! Nu aruncaţi zeama, pentru că o să vă trebuiască) şi, într-un bol, se adaugă pâinea (înmuitată cu ceva zeamă de la fasole), usturoiul pisat, un pic de cimbru, dar şi mărarul şi pătrunjelul tocate.
- Se amestecă bine compoziţia, apoi se dă totul prin maşina de tocat (sau la un blender, cine are).
- Compoziţia se modelează apoi sub formă de bile (chiftele), diametrul ideal fiind de circa 3 centimetri (pentru bile) sau de 5 centimetri (dacă le faceţi plate, caz în care grosimea trebuie să fie de cam un centimetru).
- Chiftelele se dau prin făină şi se prăjesc în uleiul foarte bine încins.
- Din restul de zeamă rămasă de la fiertul fasolei se prepară o garnitură din orez. Proporţia ar fi de trei căni de zeamă la o cană de orez.
- Modul de preparare al orezului
- După ce s-a fiert (nu uitaţi de sare!) este recomandat să-i puneţi mărar din belşug.
- Mâncarea este infinit mai bună dacă orezul este servit rece.
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook