Ne aflăm în postul Paștelui, iar cartofii și fasolea sunt la putere. Iată o alternativă la fel de gustoasă, ciorbă de praz cu cartofi. Este ușor de gătit.
Ciorbă de praz cu cartofi și zeamă de varză
Ciorbă de praz cu cartofi și acrită cu zeamă de varză, o variantă pentru zilele de post. Prazul, numit și sparanghelul săracului sau ceapa gurmandului, are o mulțime de beneficii, reprezentând un medicament natural complex, dar și un gust deosebit.
Ingrediente
- 2-4 fire de praz (în funcție de mărime)
- 1 morcov
- 3 cartofi de mărime medie
- 1 ardei gras sau capia
- 50 g orez
- 1 căpățână mică de țelină
- 400 ml suc de roșii sau zarzavat de roșii
- 3 linguri ulei
- 1/2 l zeamă de varză
- leuștean
- frunze de țelină (sau de tarhon, după preferință)
- sare
Mod de prepare
- În oala în care urmează să gătiți puneți 4-5 litri de apă la fiert. Prazul se taie rondele, iar cartofii, cuburi. Când apa începe să clocotească, legumele tăiate se adaugă în oală împreună cu o jumătate de lingură de sare.
- Tocați morcovul și țelina cubulețe și adăugați-le în ciorbă. După ce totul fierbe 15-20 de minute, adăugați în ciorbă și ardeiul tăiat cubulețe în prealabil.
- După ce legumele au fiert (în aproximatix 30 de minute), adăugați orezul spălat. Apoi, se pune sucul de roșii sau zarzavatul de roșii și zeama de varză, fiartă în prealabil într-un vas separat.
- Se mai lasă la fiert în jur de 5 minute, iar dacă e cazul se mai adaugă puțină apă. După ce se stinge focul, se presară deasupra verdeața tocată mărunt.
Prazul. Remediu pentru bătături și înțepături de insecte
Această legumă are calităţi emoliente și ajută să scapi de bătături. Prazul se despică, iar frunzele se presează cu o sticlă, apoi se aplică direct pe bătături şi se înfăşoară cu tifon. Lasă aşa peste noapte, 6-8 ore. Tratamentul durează şapte zile, după care veţi poate scoate bătăturile uşor cu mâna, fără să sângereze.
Prazul este renumit pentru eficienţa în ameliorarea inflamaţiilor, ca urmare a înţepăturilor de insecte. Dacă v-a înţepat o albină, un păianjen sau un gândac şi zona se inflamează, ia o simplă foaie de praz verde. Preseaz-o puţin cu o sticlă şi aplic-o pe zona afectată. Acelaşi efect îl are şi tinctura de praz. Unge cu ea zona dureroasă şi inflamaţia se va reduce treptat.
Frunzele de praz presate sunt de ajutor în caz de ulceraţii, abcese, furunculi, angine pectorale. Se aplică direct pe rană, pe zonele inflamate sau dureroase.
Prazul bun în mâncare și la înțepături de insecte. Leguma medicament
Plăcinte moldovenești cu praz și telemea de vacă, gătite la tigaie
Precizare: Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice. Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Ne puteți urmări și pe Google News sau pe pagina noastră de Facebook